Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Lugubere verhalen

De straf voor Madonna’s overspel is hard. “Vermink haar lichaam en gooi haar dan van de hoogste toren” – dat is wat haar man eist. Madonna (onschuldig) weet de knecht die haar moet vermoorden ervan te overtuigen dat ze verliefd op hem is. Hij laat haar vluchten. Wanneer manlief erachter komt dat zijn vrouw onschuldig was, maar nog steeds gelooft dat ze dood is, moet de knecht het zelf met zijn leven bekopen.

Zo begint het eerste deel van Decamerone van Toneelgroep Maastricht. In deze raamvertelling, geschreven in de 14e eeuw door Giovanno Boccaccio, vluchten tien stedelingen naar het platteland om daar elke dag verhalen te vertellen. Van de honderd vertellingen die het werk kent, speelt Toneelgroep Maastricht er vijf. Een oude kasteelboerderij in Sibbe, uit diezelfde 14e eeuw, is hiervoor de perfecte locatie. Gelegen tussen de Limburgse heuvels en met haar ouderwetse binnenplaats, poorten en zolders, waan je jezelf letterlijk terug in de tijd. Als er dan ook nog een twintigtal spelers opkomt in extravagante kostuums die zingen, dansen en drinken, is de transformatie compleet.

De regie van Arie de Mol is prettig en vrolijk en kent veel ensemblespel. In Decamerone gaat hij terug naar de basis van theater, namelijk sterke verhalen vertellen en daarmee de mensen amuseren en soms een spiegel voorhouden. Erik-Ward Geerlings schreef de bewerking van de tekst, die zowel poëtisch als toegankelijk is.

De gekozen stukken gaan vooral over liefde en lust en zijn nogal luguber. Zo eet een jonkvrouw nietsvermoedend het hart van haar beste vriend op, die kort daarvoor met passende geluidseffecten uit de borstkas was gerukt. In een ander verhaal begraaft de smoorverliefde Lisa het hoofd van de vermoorde Lorenzo in een pot basilicum, om daar vervolgens intens de liefde mee te bedrijven. Terwijl de stukken vooral grappig zijn, worden ze toch erg mooi en met overgave gespeeld. En dat is knap voor een groep die voor de helft uit amateurs bestaat en waarin iedereen meerdere rollen speelt.

Het enige minpunt van de avond is eigenlijk dat er na deze drie uur durende tijdsreis geen bus meer naar Maastricht rijdt. Je moet dus zelf even een paard en wagen regelen.

 

Marlien van Liempt

 

Decamerone van Toneelgroep Maastricht speelt  tot en met 29 juni in het Sibberhuuske in Sibbe

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)