Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Filmpje

Een zeer nuttige vaardigheid voor de sollicitant: jezelf schaamteloos kunnen verkopen. Iets waar ‘Unilever-typjes: blonde dispuutstrutjes met een grote muil’, zoals vriend B. ze noemt, hun hand niet voor omdraaien. Meer bescheiden en minder schreeuwerige mensen dreigen daardoor minder makkelijk voet te krijgen op de arbeidsbodem. Terwijl zij wel over bepaalde kwaliteiten beschikken die voor sommige functies onontbeerlijk zijn.

Neem een vriendin van mij. Zeer intelligent, bedachtzaam en genuanceerd. Kenmerken van een goede beleidsmaker. En laat dat nou net zijn wat ze ambieert. Kat in het bakje. Zou je denken.

Helaas kijken rijksorganen, in een poging hip en snel te zijn, de Human Resources-trucjes van het bedrijfsleven af. De ultieme tool: het filmpje.

In ronde 2 van het ‘Drenthe Talent programma’ kreeg de vriendin het volgende bericht:

“We hebben goed nieuws: we willen je uitnodigen om jezelf te pitchen! Laat in een filmpje van maximaal twee minuten zien wat jou drijft en wat je ons te bieden hebt. Laat ons zien waarom wij niet om je heen kunnen! Binnen de provincie werken we vanuit vier kernwaarden.

Oftewel de vier V’s. Deze V’s staan voor:
- Verbinden
- Verwezenlijken
- Vertrouwen 
- Verantwoorden
Verzin, Verwerk en Verras ons.”

Ik heb ook nog wel een paar V’s:  Vout, vout, vout. De vriendin heeft ronde 3 niet gehaald. Een of andere Annabelle in een glitterpakje zwaaiend met pompons op een hunnebed vast wel.  “Met mijn can-do-mentaliteit kan ik Drenthe naar the next level brengen! Geef me een D, geef me een R…” 
Tijd voor enige zelfreflectie van de recruiters. Voor er een te scheve verdeling ontstaat: de bescheiden mensen thuis en alle hysterische kippen in één hok op de arbeidsvloer. Daar wil ik niet eens tussen werken. Laat het solliciteren maar even zitten, ik zet fijn een filmpje op.

Aline Fissette

Aline Fissette (24) rondde in juli 2012 haar master rechtspsychologie aan de Universiteit Maastricht af. Nu werkt ze parttime als onderzoeksassistent bij de vakgroep Rechtspsychologie. Voor Observant schrijft ze over het leven na de bul en de zoektocht naar een ‘echte’ baan.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)