Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Tragos is veranderd, eerst deden we het fout, nu doen we het goed”

“Tragos is veranderd, eerst deden we het fout, nu doen we het goed”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Praeses Tragos versus Praeses JIB

Laten we maar eens beginnen met een vet vooroordeel. Want hoe zit dat, leven er twee zielen in Van Diesens borst? Hij is voorzitter van de rechtse bierdrinkende ballenclub Tragos en studeert aan het linkse University College, vol met would-be filosofen, hippies en wereldverbeteraars.

Hoe kan dat, zo’n combi? Of is mijn beeld achterhaald?

Van Diesen: “Ja, dat is wel achterhaald ja. Het zijn allebei stereotypen. Waar ik zelf sta? Ik zit keurig in het midden. Kijk, bij het UCM houden ze ook leuke feestjes, daar wordt ook gedronken, en bij Tragos gebeurt ook echt wel wat inhoudelijks. Alleen al omdat je daar met mensen bent van allerlei faculteiten en studierichtingen, zodat je weet hoe het er buiten jouw eigen wereldje aan toegaat. Dat vind ik belangrijk. Het is ook de reden dat ik voor het University College ín Maastricht koos, het enige waar je niet op een campus woont. Ik wil de stad in, niet in een bubbel blijven, wil niet dat je academische kring meteen ook je sociale kring is. Daarom ging ik bij een vereniging.”

Van der Zwan: “Dat wilde ik ook, het werd Circumflex. Ik kom uit Helmond, had voor Amsterdam kunnen kiezen maar dat was me te groot, wilde liever eerst klein beginnen, in Maastricht. In Amsterdam is superveel te doen, in Maastricht kun je dan beter bij een vereniging. Ik wilde eerst mijn draai vinden. En mezelf. En daarna de stap naar het grotemensenleven maken.”

En, heb je jezelf gevonden?  

Van der Zwan: “Ja, volgens mij wel. Ik twijfelde over een studie, ben International Business gaan doen, vooral omdat mijn vader in die hoek zit, mijn zus ook die kant op ging en ik dacht, dan zal ik het ook wel leuk vinden. Maar het was ècht niet leuk, na anderhalf jaar ben ik overgestapt naar fiscaal recht, ik wilde meer balans tussen recht en economie. Ik heb mezelf beter leren kennen, weet nu waar mijn ambities en interesses liggen, ook door Jurist in Bedrijf. Ik ben daar de bedrijven- en instellingendag gaan organiseren, waar studenten kennis kunnen maken met onder meer de grote advocatenkantoren, en nu ben ik voorzitter. Ik neem graag de leiding, dan weet ik dat alles goed geregeld is. Ja, ik moet delegeren, loslaten, dat heb ik wel geleerd. Ook hoe je met conflicten moet omgaan, dat je rationeel moet blijven nadenken en niet de pan uit flippen.”

Ze gaat, zegt ze met grote stelligheid, straks op de Zuidas werken, als ze eenmaal twee masters achter de rug heeft. Bij een groot kantoor, “want daar kan ik superveel leren”.

Tachtig uur per week werken tussen doorgesnoven types met een rekbare moraal?

“Ach, dat wordt allemaal aangedikt, neem nou die tv-serie Zuidas, ik ga het wel zien tegen die tijd. Ik heb een aantal weken bij Deloitte meegedraaid, de mensen daar waren supertoegankelijk, je kon alles vragen. En tachtig uur, dat wil ik best doen, zeker in het begin.”

Willem, wat onderscheidt Tragos van Circumflex?

Van Diesen: “We zijn allebei traditioneel, met ontgroening en een hiërarchie en alle normen en gebruiken van dien. Daarin lijken we op elkaar. Maar wij zijn iets progressiever, ambitieuzer dan CF, zij tonen meer het oude beeld. Die hiërarchie, dat maakt deel uit van de mystiek die om een studentenvereniging hangt. Dat betekent niet dat je jezelf moet laten rondcommanderen, maar wel dat als een oudere persoon, die weet hoe het allemaal gaat, iets zegt; dat je dan doet wat hij zegt. En als het alleen maar een schreeuwer is, doe je het dus niet. Je leert dat onderscheid te maken.”

Van der Zwan: “Daar leer je dus mee omgaan, met mensen die druk uitoefenen.”

Mystiek, die hangt ook rond de ontgroening. Geheimzinnigheid troef. Van Diesen: “Dat is net waar het om draait: wat zou daar gebeuren? Het is een stukje identiteit.”

Het beeld is: een groepsgewijze vernedering om de onderlinge band te versterken.

Van Diesen: “Vernederen, tja, het gebeurt wel maar het is niet het goede middel om een band te smeden. En het is ook geen doel op zich. De zaken veranderen, we hebben de afgelopen jaren echt stappen gezet, de rector gaf ons daar complimenten voor. Tegenwoordig staat in het draaiboek dat er bijvoorbeeld van drie tot vier uur een activiteit is, en meteen het doel daarvan. Zodat de ouderejaars weten waarom ze de sjaars iets laten doen. Zo’n draaiboek bespreken we met de rector en de directeur van het studentenservicecentrum. We gaan in vertrouwen met elkaar om, er komen ook geen onverwachte controles meer vanuit het SSC. Tragos is veranderd, eerst deden we het fout, nu doen we het goed.”

 

 

 

 

Willem van Diesen (22), na dit bestuursjaar nog half jaar UCM, is voorzitter van MSV Tragos

Aantal actieve leden: 450

Betekenis Tragos: “Is Grieks voor bok, het staat voor fierheid. Ons logo is een bok naast de Maastrichtse ster.”

 

Emily van der Zwan (23), derdejaars fiscaal recht, is voorzitter van Stichting Jurist in Bedrijf

Aantal actieve leden: 13 mensen in bestuur en commissies       

Betekenis Jurist in Bedrijf: “Komt van de contacten die we hebben met bedrijven.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)