Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Veel meer woningen voor studenten in Maastricht

Veel meer woningen voor studenten in Maastricht

Photographer:Fotograaf: Flickr

Stadsronde over nieuw meerjarenplan


MAASTRICHT. De gemeente Maastricht houdt de komende zes jaar rekening met een totale groei van 2900 ‘wooneenheden’ voor studenten. Dat is anderhalf keer zoveel als de oude voorspellingen. Daarnaast legt de gemeente de nadruk op campusachtige locaties. Maar de Maastrichtse Studentenraad wil dat er naar de wensen van de studenten wordt geluisterd: zij geven juist de voorkeur aan een kamer in een kleinschalig complex.

De jaarlijkse groei van studenten aan de Universiteit Maastricht (gemiddeld 3 procent) – en ervan uitgaande dat 80 procent daarvan in de stad wil wonen – wordt het uitgangspunt van de nieuwe berekeningen van de gemeente. Daarmee gooit de gemeente de cijfers uit de monitor Studentenhuisvesting 2018 die het landelijk kenniscentrum Kences ieder jaar voor alle studentensteden opstelt, over boord. “De afgelopen jaren is gebleken dat hun prognose veel lager was dan de realiteit”, licht Fred Bunk, senior-beleidsmedewerker bij de gemeente, zijn verhaal toe tijdens de stadsronde, dinsdagavond in Brasserie Tapijn. Daar werd het nieuwe meerjarenplan voor studentenhuisvesting besproken, de zogeheten 'woonprogrammering 2019-2024'.
Het gaat niet alleen om meer, maar ook om betaalbaar. Bunk: “Vroeger was het goedkoop wonen hier, maar dat is snel veranderd.” In het nieuwe document worden daarom maximale bedragen genoemd: 315 euro per maand voor de kale huur van een onzelfstandige kamer en 455 euro voor een studio of appartement met eigen voorzieningen. Die eisen zal de gemeente alleen kunnen gebruiken bij plannen voor grootschalige huisvesting. Een particuliere huiseigenaar bepaalt zelf de prijs.
Daarnaast wordt er nadrukkelijk een beroep gedaan op de grote woningcorporaties, zoals Maasvallei en Servatius. “We hebben meer op ons bordje”, houdt een bestuurder van Maasvallei het publiek voor. “Als we investeren in studenten gaat dit ten koste van iets anders. Bovendien investeren wij voor veertig, vijftig jaar, dus als de groei van studenten toch niet doorzet, moeten we onze woningen voor een andere doelgroep kunnen inzetten.”
De aanwezige buurtvertegenwoordigers zien het document als “een stap in de goede richting”. Grootschaligheid wordt toegejuicht, zodat de druk op de woonbuurten verminderd, maar vooral de bewoners uit de binnenstad (waar geen maximum percentage bestaat voor studentenwoningen in tegenstelling tot andere buurten) hameren op de leefbaarheid die onder druk staat. Er wordt gesproken van een “ernstige situatie”.
De Maastrichtse Studentenraad (MSR), die vooraf een lijvige schriftelijke reactie indiende bij de gemeente, vindt 2900 woningen te weinig. Zij willen er 3600, “liever een overschot”, dat maakt een einde aan kamertekorten en zorgt voor een betere huurprijs. Bovendien doen de plannen volgens hen “geen recht aan de wens van de student”. Grootschaligheid betekent niet meteen betaalbaar. “Investeringsmaatschappijen zijn op de eerste plaats gericht op het maken van winst.”
Dat internationale studenten campusachtige locaties zouden willen, klopt niet met de bevindingen uit hun eigen enquête die ze de afgelopen drie maanden online hebben verspreid (respons van 461 studenten). Internationale studenten willen “in grote mate” hetzelfde als Nederlanders: kleinschalige complexen van minder dan 25 kamers.” Speel daar op in, meent de MSR, bijvoorbeeld door leegstaande kleinere kantoren of winkelpanden een nieuwe bestemming te geven.
 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)