Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“We staan een beetje bekend als de nerdjes van de uni”

“We staan een beetje bekend als de nerdjes van de uni”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Praeses Rhetorica versus praeses Chess Club

Ze geven een hand, ze kennen elkaar niet. Waar is Christopher Brookes van, wil Angela Caredda weten. De schaakclub? Een brede lach van herkenning: “O, nou, wij staan ook een beetje bekend als de nerdjes van de uni. Bij ons zitten ook veel hobbyschakers.”

Op zijn twaalfde jaar was Brookes al te goed voor de jeugdafdeling van de schaakclub waar hij lid van was, in Aalsmeer. Toen is hij begonnen met iets waar hij sindsdien niet meer mee op is gehouden: trainen, cursussen geven. Hij verdient er zijn geld mee.

“Na het vwo - ik ben Brits, mijn ouders verhuisden naar Nederland toen ik vijf was – heb ik eerst een jaar door Europa gereisd, toernooien spelen, zien hoe ver ik kon komen. Daarna ging ik dan weer naar huis en gaf schaaktrainingen, ook via Skype. Zo’n toernooi duurt een dag of negen, gemiddeld één partij op een dag, je speelt negen wedstrijden. Verder heb ik natuurlijk rondgekeken in de steden waar ik was. Je leert er veel van, ook over jezelf, zo op reis zonder je ouders. Kijk, je kunt alleen op je hotelkamer blijven zitten, of je kunt naar de bar gaan en de locals leren kennen. Ik ben meer het laatste type.”

 

Ik weet er niks van hoor, maar ben je al grootmeester?

Brookes: “Haha, nee, ik heb bijna genoeg punten om FIDE-meester [bij de internationale schaakbond FIDE] te worden, maar voor grootmeester heb je er nog veel meer nodig.”

Binnen de (door hem mede opgerichte) schaakclub is hij “een uitschieter. De meeste leden zijn ooit op school met schaken gestopt, die pakken het nu weer op. We leggen de nadruk op training, op een leuke tijd. Als je potjes moet spelen, steeds verliest en niet snapt wat je verkeerd deed, werkt het niet.”

 

En waarom geen prof?

“Dan moet je echt in de top 100 van de wereld zitten, dan verdien je genoeg. Of je moet een trainer zijn met héél veel pupillen.”

Na zijn ‘schaakjaar’ begon Brookes bij de VU aan een studie psychologie, vond het niks, wilde switchen naar International Business maar koos eerst voor een jaar werken, in het bedrijfsleven.

Caredda is verbaasd. En jaloers: “Met alleen vwo? Lukte dat? Ik probeer nu werk te vinden, en met een UCM-bachelor lukt het al niet!”

Brookes: “Het schaken helpt, je hebt strategisch en analytisch inzicht, dat is gewild. En goed zijn met cijfers ook, ik zat bij finance en bij accounting.”

Caredda: “O, grappig, dat zie je bij debatteren ook, dat helpt erg op je cv. Je kunt kritisch denken, je kunt argumenteren, dat vinden werkgevers interessant.”

Een ander nuttig effect van het debatteren: “Het heeft me uit mijn bubbel gehaald. Ik kwam bij het UCM met het idee: ik ga bij de Verenigde Naties werken. Dan ga je hier bij de debatingclub en ontmoet je heel kritische mensen. Je leert argumenteren, ziet waar de zwakke punten in een redenering zitten, of het consistent is, en dan ga je toch anders naar de wereld kijken. Maar ik neem nu een tussenjaar want tja, ik was te laat met mijn aanmelding voor een master. Ik zou graag werkervaring opdoen, Maar waarin? Wat ik precies wil verschilt iedere week, haha, ik moet ontdekken wat ik in mijn leven wil.  Ik zit nu veel meer in de duurzaamheidshoek, de ecologie, environmental sciences. Daar ga ik nog een master in doen.”

 

Dus ik zit hier tegenover een klimaatactiviste?

Caredda: “Nee, ik heb niet eens meegelopen met die demonstraties laatst! Te druk, een baan in een winkel, de studie, het bestuur…”

Brookes: “Had je anders wel meegedaan?”

Caredda: “Ja, waarschijnlijk wel.”

Ze heeft het debatteren in het bloed, “op school, thuis, altijd discussiëren.”

Brookes: “Was dat omdat je andere argumenten wilde horen, of omdat je gelijk wilde krijgen?”

Caredda: “Poe, ik wou dat ik het eerste kon zeggen maar nee, ik geloofde altijd in mijn gelijk en wilde het dan ook krijgen. Inmiddels weet ik dat er veel onderwerpen zijn waarbij het niet zo zwart-wit ligt, waar je allebei gelijk kunt hebben. Ik luister nu ook beter.”

Maar in de debatingclub gaat het er vaak genoeg stevig aan toe, vertelt ze. Brookes vraagt of ze “achteraf wel met elkaar een biertje kunnen drinken”.

Caredda: “Ja, absoluut! Mijn vriend ken ik uit de debatvereniging, soms zitten we gewoon te schreeuwen tegen elkaar, iemand dacht: die gaan uit elkaar, haha, nee hoor, wij kunnen dat wel handelen.”

 

 

 

 

 

Angela Caredda (21), derdejaars UCM, is vicevoorzitter van Rhetorica Debating Society Maastricht 

Aantal actieve leden: “20 actief, 60 betalen alleen contributie.”     

Betekenis Rhetorica: “Spreken in het openbaar.”

 

Christopher Brookes (25), tweedejaars International Business, is voorzitter van Maastricht University Chess Club

Aantal actieve leden: 8 (“of 10: 2 moeten nog betalen.”)

Betekenis Chess Club: “Spreekt voor zich.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)