Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Is Venlo intussen een studentenstad geworden?"

"Is Venlo intussen een studentenstad geworden?"

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Praeses Alles is Drama versus Praeses Umami

“Hé, ook een Friese naam, wat leuk! Kom je uit Friesland?” Pietsje van der Leeuw klinkt blij verrast als Dieuwertje Leenders zich voorstelt. Leenders: “Ja, mijn opa.”

Van der Leeuw lacht: “Oké, pake dus.” Want Van der Leeuw is een volbloed Friezin, uit de omgeving van Heerenveen. Inderdaad: Thialf, schaatsen in clubverband, ook wedstrijden. En toertochten op natuurijs? Mooiste wat er is toch? “Jawel, maar ook heel pittig, altijd kou en wind; ik schaats liever binnen. Maar wacht, dit moet mijn vader echt niet horen, vindt-ie niet leuk, hij is een elfstedenschaatser.” Leenders knikt bewonderend.

Van der Leeuw belandde in Venlo na een opleiding voeding en diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. “Ik was er nog nooit geweest, ik was het liefst in Den Haag blijven wonen maar het reizen is niet te doen.”

 

Is Venlo intussen een studentenstad geworden?

Daar is Van der Leeuw niet eenduidig in. Eerst klinkt het: “Nee, dat zou ik niet zeggen”, later nuanceert ze: “Het is er wel, maar kleinschalig. Wij organiseren met Umami - alle masterstudenten zijn lid -  activiteiten, ook samen met het hbo, een gala bijvoorbeeld. Onze campus is klein, er zijn zo’n 200 studenten, iedereen kent elkaar, het is er gezellig. In Den Haag, een grote hogeschool, ging ik met minder mensen om dan hier. Nu gaan we eten met tien man.”

Maar om er drie jaar te moeten blijven, zoals de mensen die de bachelor aan het University College Venlo volgen? “Poe, dat is lang, ik doe een tweejarige master, het laatste half jaar is een stage. Dan heb ik er wel lang genoeg gewoond, denk ik. Het is heel Limburgs, en ik vind Limburgers wel aardig maar ze kunnen ook hard zijn, nors.”

Leenders: ”Daar staan de Friezen toch ook om bekend?”

Van der Leeuw: “Ja, maar het is toch anders. Het dialect hier is echt gek, het komt nors over.”

Leenders: “In Maastricht - ik kom uit Utrecht - had ik daar in het begin ook wel moeite mee. Dat ze in een winkel automatisch in dialect beginnen, dat vind ik absurd.”

Van der Leeuw: “In Friesland overkomt je dat niet, daar praat je Nederlands in een winkel. Wij praten alleen Fries onder familie en vrienden.”

Leenders: “Het zal wel trots zijn op waar je vandaan komt, dat snap ik ook wel weer. Maar de andere kant is, ik zit bijvoorbeeld achter de kassa in de Pathé, versta iemand niet, en dan zegt zo’n vrouw ‘o, je bent Hollands…’ Daar proef ik dan toch iets van minachting in.”

Er is nog een heet hangijzer. Leenders: “Ik vind het soms zo xenofoob hier, met dat Wilders-gedoe.”

Van der Leeuw: “Klopt ja. In Venlo is de PVV de grootste, met Forum op de tweede plaats.”

 

Er moeten toch ook Forum-stemmers onder de studenten zijn?

Leenders: “Die zijn er zeker. En ik vind ook dat ik met ze in gesprek moet gaan, als GroenLinkse psychologiestudent zal ik maar zeggen, maar ik word er gefrustreerd van. Bij ons zit een jongen die over Thierry Baudet zegt: ‘Hij is de enige die een revolusjie kan brengen’, zo zegt-ie het, haha. Maar niet elke revolutie is een goeie revolutie toch? Ik heb dan al geen zin meer om het erover te hebben. Aan de andere kant is het wel goed dat er tegenhangers zijn. En wat studenten erin aantrekt, tja, zo’n Baudet en ook Hiddema, hoe oud hij ook is, die zijn toch zelf een beetje student…”

Van der Leeuw: “De arrogantie die ze uitstralen!”

 

Dieuwertje, waarom wilde jij bij het toneel?

“Haha, o ja, daar moeten we het nog over hebben. Nou, ik ben wel cultureel opgevoed, naar musea en voorstellingen, maar aan toneel deed ik zelf niets, ook niet op school. Hier in Maastricht wilde ik niet per se bij een klassieke studentenvereniging, en via via ben ik toen bij Alles is Drama terechtgekomen.”

Van der Leeuw: “Ben je toen voor het eerst gaan spelen?”

Leenders: “Haha, nee, ik vind het nog steeds niet superleuk! Het gaat mij om de mensen, om het feest eromheen. Ik heb wel een semester een cursus gedaan, dat moet je niet onderschatten hoor, je moet ook tekst leren en zo, het is intensief, maar echt het toneel op, nee. De inhibitie, o sorry, de remming die je hebt, ik vind het supermoeilijk om daarmee om te gaan. Dat het je niet kan schelen als je er gek uitziet, dat er zweetplekken te zien zijn…”

Van der Leeuw: “Het lijkt me heel leuk, maar ik heb het ook nooit gedurfd.”

Wat zij daarentegen wel durfde: zich na twee maanden studie al aanmelden voor het bestuur van Umami. “Ik had een vooroordeel over bestuursmensen, dat het allemaal van die haantje-de-voorste types zijn, dat ik mezelf moest pushen maar zo is het niet, ik doe het zelf niet zo. Ik ben rustig, heb overzicht en inzicht in hoe mensen zich gedragen. Je moet niet per se zeggen hoe het moet, je moet vooral luisteren.”

Leenders: “Precies, dat ‘de baas zijn’ is echt een verkeerde opvatting. Mijn bestuur accepteert het gewoon niet als ik ‘mevrouw de praeses’ ga uithangen.”

 

Dieuwertje Leenders (23), derdejaars psychologie, is voorzitter van studententoneelvereniging Alles is Drama 

Aantal actieve leden: 127    

Betekenis Alles is Drama: “Spreekt voor zich.”

 

Pietsje van der Leeuw (24), eerstejaars master Health Food Innovation Management, is voorzitter van International Study Association Umami, Venlo

Aantal actieve leden: “Bijna 80, van wie 25 echt actief.”

Betekenis Umami: “De vijfde smaak, hartig. En er zit UM in, en ami, Frans voor vriend.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)