Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“We gieten de minderjarigen niet vol met alcohol”

“We gieten de minderjarigen niet vol met alcohol”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Praeses Circumflex versus Praeses Extravaganza

Op de website van Extravaganza staat een indringende tekst over de tijd waarin het dispuut werd opgericht, In 1990, valt er te lezen, was alles anders: geen euro, geen haast met de studie, geen demonisering van studenten, enzovoorts. 

Worden studenten tegenwoordig gedemoniseerd, Marcus?

Van Dijk: “Haha, nee, dat betekent niks, de site is outdated, die is gebouwd door een oud-lid, en vanwege spaarzaam contact en miscommunicatie weten we niet hoe we het moeten aanpassen, we hebben de codes niet.”

Maar jullie zijn wel ‘anders’ dan andere disputen.

Van Dijk: “Ja, dat wel, we zijn onafhankelijk, zo onafhankelijk zelfs dat we uit Onafhankelijk Maastricht zijn gestapt.” Dat is de koepel van de niet aan een vereniging gebonden disputen, waar bijvoorbeeld de universiteit mee overlegt als het gaat om gedragscodes.

“We zijn er vier jaar geleden al uitgestapt, de contributie was nogal hoog, en je kreeg wat promotie via het Inkomboekje maar dat kun je ook zelf apart regelen.”

Ten Haaf: “Als je daaruit stapt ben je dus wel ècht onafhankelijk.”

Van Dijk: “Klopt, maar we houden ons wel netjes aan de regeltjes hoor, we gieten de minderjarigen niet vol met alcohol, en de A-tijd is sowieso veranderd. Die was lang en streng, daar had niemand meer zin in, we gaan niet lullig doen tegen aspirant-leden. De bedoeling is dat je close met ze wordt, dan moet je ze niet helemaal de grond in trappen.”

Circumflex kreeg een waarschuwing van het UM-bestuur over de ontgroening.

Ten Haaf kijkt verstoord: “Dat was twee jaar geleden, het was iets kleins, makkelijk te verhelpen.” Hij gaat niet vertellen waar dat om ging, wel dat “er extra afspraken zijn gemaakt met de verenigingen, er zijn dingen aan de gedragscode toegevoegd, bijvoorbeeld dat mensen altijd minimaal zes uur slaap per nacht moeten hebben”.

De ontgroeningsexcessen “in het noorden” hebben geen invloed in Maastricht, zegt Ten Haaf, behalve dat er “een vergrootglas op ons ligt en dat is alleen maar goed”. Geen last van kritische sponsoren? Nee hoor, hoe kom ik erbij?

Van Dijk: “Maar onder studenten merk ik het wel. Het stereotype imago van verenigingen en disputen maakt dat er minder animo is.”

Het ledental van CF is al een aantal jaren stationair. En de samenstelling? Ze begonnen in 1971, nog voor er hier maar een universiteit bestond, als hbo-vereniging, “maar nu levert de universiteit 90 procent van de leden”, zegt Ten Haaf.

Van Dijk: “Dat zie je in het noorden ook, bij grotere verenigingen wordt er op hbo’ers neergekeken, die heten dan ‘cursisten’.” Nee, zegt Ten Haaf, “op hbo’ers wordt bij ons totáál niet neergekeken. Dat er minder komen ligt denk ik vooral aan de Inkom, daar krijgt de uni alle exposure.”

En buitenlandse studenten? De internationals? Ten Haaf: “Hun aantal valt mee.”

Hoeveel het er zijn? “Twintig.”

Op 500 leden? Dat is 4 procent. Valt dat mee?

Ten Haaf: “We gaan met de Landelijke Kamer van Verenigingen kijken wat we eraan kunnen doen, zien of er animo onder internationals is, er komt een landelijke enquête onder bachelor- en uitwisselingsstudenten.”

Is de toegankelijkheid voor hen niet ook een probleem?

Ten Haaf: “Bij de Inkom krijgen ze alle gegevens in het Engels, we zijn compleet open.”

Maar organiseert CF activiteiten in het Engels? “Nou ja, je kunt denken aan taalcursussen. Inderdaad, ik keer het om: dan kunnen ze Nederlands leren. Dat is een mooie manier om kennis te maken met onze taal en cultuur.  Verder niets, we gaan geen dingen in het Engels doen. Je kunt een vereniging niet forceren.”

Van Dijk: “Wij hebben een Duitser in het dispuut, die leert Nederlands. Bij Abraxas zit een Fransman, hetzelfde verhaal. In het dispuutsleven wordt Nederlands gesproken.”

Ten Haaf: “Precies.”

Van Dijk: “We leggen dingen uit.”

Ten Haaf: “Er is een cultuurverschil. Nederlanders weten wat ze kunnen verwachten van verenigingen en disputen, internationals niet. En dan komen ze dus niet.”

Van Dijk: “Inderdaad, ik heb het vaak aan buitenlandse vrienden moeten uitleggen: waarom ben je erbij, wat heeft het voor nut?”

En als de universiteit internationale instroom afdwingt, als subsidievoorwaarde bijvoorbeeld? 

Ten Haaf: “Zo’n sanctie? Dat zou absurd zijn. Je zal toch eerst moeten weten of er animo is bij die groep.”

 

 

 

Daan ten Haaf (22), klaar met bachelor International Business, nu bestuursjaar, is voorzitter van SV Circumflex 

Aantal actieve leden: 500    

Betekenis Circumflex: “Het accent - dakje - in het Frans, maar ook het dakje boven het hoofd van de student. En de ramus circumflexus is de kransslagader die het hart van bloed voorziet, wij voorzien de student van een mooie tijd.”

 

Marcus van Dijk (20), derde (de facto tweede)-jaars International Business, is voorzitter van MHD Extravaganza

Aantal actieve leden: “6 à 10, inclusief bijvoorbeeld een coschapper en iemand die net is gepromoveerd.”

Betekenis Extravaganza: “De oprichters stonden destijds bij een flipperkast met deze naam erop. En we zijn net een klein beetje anders dan het doorsnee dispuut.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)