Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eerstejaars psychologie wint UM’s Next Top Chef

Eerstejaars psychologie wint UM’s Next Top Chef

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

MAASTRICHT. Peruaans-Chinese kip met rijst, pasta met vegetarische spekjes en mihoen met zalm en asperges. Dat kregen de juryleden van UM’s Next Top Chef, een kookwedstrijd georganiseerd door cateraar Albron, afgelopen donderdag te eten. Aan hen de beslissing welk gerecht wint en volgende week (van 20 tot 24 mei) in de mensa verkocht wordt. De creatieve geest krijgt 0,05 cent van ieder verkocht gerecht of mag dit aan een goed doel schenken (in dat laatste geval verdubbelt Albron de inleg).

De drie kandidaten staan klaar met hun zak boodschappen, donderdagmiddag in de mensa van de Universiteitssingel 40, terwijl René Kersten, operation manager van Albron, hen welkom heet en voorstelt aan de jury. Ze zijn geselecteerd uit twaalf aanmeldingen. Iedereen moest een eenpansgerecht bedenken, Albron keek vervolgens of de recepten ook uit te voeren zijn in hun keukens. Het is tenslotte hun personeel dat met het winnende recept aan de slag moet.

Onder het motto ‘dames eerst’ neemt masterstudent Romina Rojas (Public Policy and Human Development) plaats achter de wok. Naast haar staat Dieter Fiedler, sous-chef bij Albron en een van de juryleden. Hij zal assisteren. “Ik wil graag mijn cultuur promoten”, geeft Rojas, die uit Peru komt, als reden om mee te doen aan de wedstrijd. “In dit gerecht wordt de Peruaanse keuken met de Chinese keuken gemengd. Toen Chinese immigranten de kust van Peru bereikten, gingen ze op zoek naar ingrediënten om hun gerechten te kunnen maken.” Zo is de kip met tomaten, ui en rijst ontstaan die ze vandaag maakt. “Hierna wil ik even proeven”, zegt ze tegen Fiedler als ze de sojasaus en azijn heeft toegevoegd. Hij haalt gedienstig een lepel.

Terwijl de jury – naast Fiedler ook wetenschappers Paul Smeets, die duurzame lunches promoot, en Dennis de Ruijter van de vakgroep Health Promotion – kijkt, ruikt en proeft, is de tweede kandidaat klaar om te beginnen. Het is meteen zweten voor Cas Renders, eerstejaars psychologie; zijn vegetarische spekjes blijven plakken aan de pan. “Deze heeft geen antiaanbaklaag”, zegt hij later. “Gelukkig proefde je het niet.” Renders was verkocht toen hij het woord ‘eenpansgerecht’ in de aankondiging van de wedstrijd zag staan. “Daarvan heb ik er het afgelopen jaar zoveel gemaakt.” Sinds een maand eet hij vegetarisch. “Het is makkelijker dan ik dacht. Eerst at ik alleen het ontbijt en de lunch vegetarisch, toen ben ik thuis geen vlees meer gaan klaarmaken en nu heb ik het ook aan anderen vertelt en ze gevraagd er rekening mee te houden.”

Udo Tummers – de enige medewerker van de kandidaten, hij zit bij ICTS – kijkt toe terwijl Renders de crème fraiche door de pan roert. Hij doet mee voor zijn plezier. “Ik kook graag.” Zenuwachtig is hij dan ook niet. “Ik hoop punten te winnen op snelheid.” Zijn gerecht – mihoen met zalm en asperges – staat inderdaad in een mum van tijd op tafel.

De winst levert het hem niet op. Die gaat naar Renders, wiens romige pasta volgens de jury het meest geschikt is voor een studentenmaaltijd in de mensa.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)