Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik heb het idee dat steeds meer studenten links zijn”

 “Ik heb het idee dat steeds meer studenten links zijn”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Praeses KoKo versus Praeses DBSV Red Socks

Die clubnaam van de voetballers heeft een te ingewikkelde geschiedenis, dus lees Wikipedia, maar waar het om draait is dat de Sokken inwonen bij een voetbalclub in Heugem. Kruidenier: “We delen de velden, de kantine, alles. En dus ook de kosten, wij betalen daar 25 procent van.”

Knopper wil weten of ze in de buurt van de hockeyclub zitten. Nee, want dat is bij de Geusselt, niet in Heugem. Even later vraagt ze of de inwoonconstructie bij een burgerclub op dezelfde manier werkt als bij het studentenhockey, met MHC. Ja, dat klopt dan weer wel. En intussen komt als vanzelf de gedachte op: zou Knopper meer met hockey dan met voetbal hebben?

Knopper: “Haha, ja, dat klopt, ik hockey al mijn hele leven. Ik heb hier nog wel een jaartje aan klimmen gedaan, maar dat vond ik te eng worden.”

 

Waarom geen voetbal?

Knopper: “Nou kijk, met hockey ren je met je benen en sla je de bal met je stick. Bij voetballen doe je beide met je voeten, zowel het rennen als de bal trappen, dat red ik niet met mijn coördinatie, haha.”

Kruidenier: “Mijn ouders zijn ook hockeyers, mijn moeder speelde hoog, mijn vader was coach, dus ik zou ook op hockey gaan. Maar ik groeide op in Zwitserland, daar heb je nauwelijks hockeyclubs, dus toen werd het voetbal.”

 

Het beeld is nog altijd: hockey is een beetje elitair, voetbal is volkser.

Kruidenier: “Ja, dat verschil merk je wel. Je komt soms types tegen… Ik scheidsrechter ook weleens, twee weken geleden nog was er een incident. Wij hebben veel buitenlanders in de club, een Spaanse jongen vloekte in het Spaans, toen kwam iemand van de tegenpartij op hem aflopen en gaf hem zo een vuistslag in zijn gezicht. Bij hockey zie je dat soort dingen niet. De rest van zijn team vond het overigens ook raar. We spelen tegen burgerclubs, dus wij zijn vaak die kutstudenten.”

Als die kutstudenten ook nog eens geen Nederlands (laat staan dialect) spreken kan het weleens moeilijk worden. Kruidenier: “We zorgen er nu voor dat in elk team altijd een paar mensen zitten die de taal spreken. We hadden een tijdje een puur Italiaans team, dat gaf problemen, ook omdat ze niet altijd kwamen opdagen, dan krijg je weer een boete van de KNVB…”

 

Janneke, hoe gaat KoKo om met de burgers?

Knopper: “We hebben veel contact met de buurt, elke maand is er buurtoverleg waar we aan meedoen, ook met het organiseren van een rommelmarkt bijvoorbeeld, of we helpen met het maken van een krantje.”

Kruidenier: “En de geluidsoverlast?”

Knopper: “Ja, af en toe is er iets, vooral als er externen bij ons komen die het buurtbeleid niet kennen. Bij ons pand hebben we een luchtsluis, je gaat de ene deur in, doet die dicht en dan open je pas de volgende; externen lopen gewoon in één keer door.”

Kruidenier: “Ik was een keer op een feest bij jullie, dat ging er heel streng aan toe.”

Knopper: “Haha, ja, wij vinden het belangrijk dat de buurt geen last van ons heeft.”

Ze ging bij Koko “omdat ze niet traditioneel zijn, en gelijkheid er een groot punt is. Een eerstejaars is even belangrijk als een zesdejaars, bij Tragos en Circumflex is dat juist niet zo.”

 

Hoe moet ik dat zien? Zijn jullie links en die andere verenigingen rechts?

Knopper: “Ja, wij zijn een beetje linkser maar ik weet niet of zij rechtser zijn. Ik heb eigenlijk het idee dat steeds meer studenten links zijn. Zelf kom ik nooit een Baudet-aanhanger tegen; terwijl ze er wel moeten zijn, ook onder studenten. Wij mijden de politiek niet, vorig jaar hadden we nog een ‘politiek diner’, een debat met verschillende partijen. En ik kan niet voor de hele vereniging praten maar persoonlijk baart dat populisme me wel zorgen. Denken mensen wel genoeg na over wat ze stemmen?”

Kruidenier: “Bij ons hebben we het nauwelijks over politiek, zeker niet de Nederlandse. Wel zoiets als de Brexit. Wij hebben veel Britten, die zijn allemaal tegen. Net als de studenten die in Engeland willen gaan studeren.”

Knopper: “Klimaat is voor ons een belangrijk thema, wij focussen ons bestuursjaar erop, dat we een duurzame vereniging worden, minder elektra, minder water, alleen het afval scheiden loopt moeilijk. Plastic bekertjes die op de grond lagen zijn te vies om bij het plastic afval te doen, is ons verteld.”

Kruidenier: “Wij doen als club niet veel met duurzaamheid maar we doen wel mee aan acties als de Schone Maas. Ze wijzen ons een plek aan langs de oevers, daar ligt ontzettend veel plastic en andere troep, dat ruimen we op. Goed voor het milieu”

Knopper: “En voor de bewustwording.”

Kruidenier: ‘Ja, dat ook.”

 

 

 

Janneke Knopper (21) derdejaars geneeskunde, is voorzitter van SV KoKo 

Aantal actieve leden: 450

Betekenis KoKo: “KoördinatieKommissie bij geneeskunde (vandaar die esculaap in ons logo), maar dan dus in de oude spelling, met k’s. Het was 1976. Wat zeg je, schreven mensen dat zelf zo, was het geen officiële spelling? Wist ik niet.”

 

Pepijn Kruidenier (20), tweedejaars Science Program, is wedstrijdcommissaris bij voetbalclub DBSV Red Socks (de voorzitter spreekt geen Nederlands).

Aantal actieve leden: 200

Betekenis Red Socks: “We hebben rode sokken. Maar de officiële clubnaam is DBSV.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)