Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik ben eigenlijk een beetje een vrouwtje van alles”

“Ik ben eigenlijk een beetje een vrouwtje van alles”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Werk aan de winkel: Gastvrouw bij Radium Boulders

Anouk Broers/ 22/ eerstejaars research master Cognitive and Clinical Neuroscience/ werkt gemiddeld 15 uur per week/ verdient €11 netto per uur

Dikke lul 3 bier, T.I.T.S, Lowlander IPA, tripel Karmeliet en verschillende andere speciaalbieren staan in de koelkast van de bar van klimhal Radium Boulders. De bar doet niet onder voor die van een chique kroeg. Het heeft een hippe, industriële stijl en alles is voorhanden: van een getapt biertje tot pizza’s uit een steenoven tot verse koffie uit een groot en luxe koffieapparaat.

“Twee ijskoffie graag”, zegt een vader met zoon Tom tegen Broers. “U bent er snel bij”, lacht Broers terwijl ze een beetje koffie, ijsblokjes, een beetje melk en hazelnootsiroop in een glas mixt. De ijskoffie staat pas sinds gisteren op de kaart. “Dit was de eerste keer dat ik er eentje maakte, maar volgens mij ging het goed.” Tom en zijn vader knikken bevestigend. Broers: “Het recept hebben collega’s gisteren bedacht en in onze groepschat gezet. Voor de overige koffie hebben we een workshop gehad.”

De bar bemannen is slechts een van Broers’ taken. “Ik ben eigenlijk een beetje een vrouwtje van alles: ik heet de mensen welkom, ik loop af en toe door de zaal, ik sluit abonnementen af en ik…” “Ik ben mijn pasje vergeten”, zegt een meisje van een jaar of tien. “Wat is je naam? Dan kijk ik even op de computer”, antwoordt Broers. “Ik heb je ingecheckt, je mag gaan klimmen.”

Normaal gesproken checken klimmers in door hun persoonlijke pasje tegen de sensor te houden, legt Broers uit. “Als het lampje groen wordt mag je door en als het rood wordt, heb je waarschijnlijk nog een rekening openstaan die eerst betaald moet worden. Daarna mag je door. Het merendeel van de klimmers pakt na het inchecken met een lange lepel een snoepje uit een grote pot naast de sensor. Vooral de jeugdige klimmers weten de snoeppot snel en vaak te vinden. “Daar zijn we ooit mee begonnen en daar komen we nooit meer vanaf, haha. Er gaat tien kilo per week doorheen.” 

Er komt een jongen naar de bar: “Een greep zit los.” Broers loopt naar de keuken en komt kort daarna met een boormachine naar buiten om het klimhandvat weer vast te schroeven. “Ook dat hoort erbij”, zegt Broers. Net als de verkoop van speciale klimschoenen in de winkel die naast de bar ligt. Die kunnen ook gehuurd worden: in maat 29 tot en met 51 zijn ze te vinden in het rek aan de andere kant van de bar.

Na een bachelor in Utrecht vertrok de Groningse Broers naar Maastricht voor een master Cognitive and Clinical Neuroscience. Het is de geboortestad van haar moeder. Haar oma, oom en tante wonen er nog, maar verder kende ze er niemand. Om nieuwe mensen te ontmoeten meldde ze zich zonder klimervaring aan bij Maassac, de studentenklimvereniging van Maastricht. Met hen ging ze de eerste keer naar de oude rubberfabriek Radium, waar de klimhal is gevestigd. “De week daarna ging ik terug om te praten over een bijbaan. Ik ga zelf vooral als het rustig is, want als ik ga als het druk is, ben ik alleen maar aan het kletsen, haha.”

Wat het zo leuk maakt? “Klimmen is een goede workout, maar ook een hele sociale sport. Als iemand aan het klimmen is, staan we meestal beneden met een groepje mee te puzzelen.” Vooral het sociale deel lijkt haar te trekken. Elke klant die binnenkomt krijgt een “Hé, hoe is het?” en elke collega krijgt een knuffel. “Ik lééf hier en ook de meeste collega’s zijn er altijd, zelfs als ze niet werken. Om 11 uur gaan we officieel dicht, maar meestal blijven we nog wel een uurtje langer.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)