Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sjanne Quellhorsts hartige lentequiche

Sjanne Quellhorsts hartige lentequiche

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Verkoopadviseur bij Dille & Kamille

1. Ze bindt een schort om, zet de oven op 180 graden en rolt een bol deeg, die een paar uur eerder is gemaakt van bakmeel, boter, koud water en een snufje zout, uit op het aanrecht. Let op: eerst wat bloem verspreiden op het oppervlak om plakken te voorkomen.

Natuurlijk kent ze de verleiding om allerlei keukenbenodigdheden en andere mooie spullen uit de winkel in een mandje te laden om vervolgens het verdiende weeksalaris weer achter te laten bij haar werkgever. Maar als verkoopadviseur (“tot voor kort was het gewoon medewerker, die verandering heeft met de cao te maken”) van Dille & Kamille, die vooral in de keuken werkt, bevindt masterstudent Sjanne Quellhorst zich op veilig terrein. “Dan heb ik tenminste niet zoveel in mijn handen.”
Achter in de winkel is een open keuken ingericht met daarnaast een paar tafels en stoelen. Op het krijtbord staat het menu van vandaag: gebak (“zie de vitrine”), linzentomaatsoep, tosti (geen simpele ham-kaas, maar bijvoorbeeld een variant met champignons, brie en balsamico). Ook is er lentequiche. Twee stuks staan in ronde bakvormen af te koelen op het aanrecht. Vanochtend zijn ze vers bereid door Quellhorst. Met erwtjes, kruiden, brie en groene asperges. “Ik heb er veel te veel, wil je er een? Ze zijn geblancheerd.” Ze stopt een groene asperge in haar mond.

2. Met finesse drapeert ze het plat gerolde deeg in de ingevette bakvorm. Het teveel wordt weggesneden. De eieren, met een snuf zout, worden in een kom geklutst, met slagroom gemengd en apart gezet.

Een halfuur later serveert ze een kop koffie en het op een na laatste rabarbercake. Het kontje van de cake snijdt ze in kleine stukjes. “Neem een stukje!” Ze geeft toe: werken in een keuken betekent de hele dag eten. “Ik heb hier altijd honger.”
Het is rustig deze woensdagmiddag, Quellhorst kijkt naar de bak groene asperges en besluit nog een quiche te bakken. “Die kan dan de diepvries in.” Deze keer neemt ze een langwerpige vorm. Het recept is geïnspireerd op een vast winkelrecept, maar Quellhorst vult het vrij in, met brie in plaats van Emmentaler.
Terwijl de klassieke muziek in alle winkels centraal is bepaald, worden ze vrijgelaten in hun boodschappen voor het menu. “We kijken naar het seizoen, wat er wordt aangeboden op de markt of in de winkel, liefst biologisch.” Koken en bakken kan de masterstudent wel, maar thuis waagt ze zich er niet aan. “We hebben een combi-oven, zo’n verschrikkelijk ding. Niets wordt er in gaar.”

3. Ze bedekt de taartbodem met bakpapier en vult het op met bakbonen. Het geheel gaat de oven in voor 15 minuten.

Voordat ze bij Dille & Kamille in dienst kwam, werkte Quellhorst bij cadeauwinkel Waar die de deuren heeft moeten sluiten in Maastricht. “Via een oud-collega kwam ik hier terecht. Meestal werk ik op woensdag en in de weekenden, dan is het goed druk en moeten we alle zeilen bijzetten.”  Haar master duurt één jaar, ze is bezig met haar scriptie, “over Syrische vluchtelingen en hun integratie”. Na de zomer gaat ze op zoek naar een ‘echte’ baan, “in lijn van mijn studie”. Voorlopig zit ze hier nog goed, vindt ze.

4. De groene asperges worden in twee helften gesneden en zij aan zij in de bakvorm gelegd.

Dan wil een klant weten of ze boeken met Arabische recepten verkopen. “We hebben een feestje binnenkort, en een vijzel gekocht voor de gastvrouw. Nu willen we er ook een leuk boek bij.” Quellhorst kijkt met haar mee. Helaas, een Arabisch boek ligt er niet meer bij. Wel wijst ze op een alternatief: een tapasboek. “Met ideetjes voor mengsels uit de vijzel”, vertelt ze. “En dan kunt u nog wat leuke tapasspulletjes erbij kopen.”

5. Geblancheerde erwtjes gaan de vorm in, net als fijngesneden stukjes brie.

Willen we toch weten of mensen weleens iets vragen waar ze ‘nee’ op moet antwoorden. Daar hoeft ze niet over na te denken: “Een flessenlikker!” Zo’n staaf met een half maantje erop, om de laatste restjes yoghurt of andere stroperige vloeistof uit een fles te halen. “Die heb ik hier in de keuken ook niet staan. En hier staat heel veel! Alles is te vinden in onze winkel. Nou ja, bijna alles. De felrode keukenmachine van KitchenAid: daar is veel vraag naar, maar die zal ergens anders vandaan moeten worden gehaald.

6. De geklutste eieren banen zich een weg door de bakvorm. Bovenop strooit ze nog wat gedroogde dragon en peterselie, peper en zout. De quiche gaat de oven in voor zo’n 30 minuten.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)