Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een maatje minder op maat

Een maatje minder op maat

Photographer:Fotograaf: Jef Simons

Droomland

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Universitair docent Jessica Gubbels zou graag van zo veel mogelijk kinderen willen weten hoe omgevingsfactoren hun eetgedrag en beweging beïnvloeden. Hoognodig, zegt Gubbels, want daar wordt op dit moment te weinig rekening mee gehouden.

Groenten en fruit in de lunchpauzes op school: goed voor de gezondheid van kinderen, zou je denken. Dat klopt ook, zegt Gubbels, “maar alleen als ouders thuis ook gezonde voeding stimuleren. Anders werkt het vaak averechts; dan gaan kinderen thuis aan de hamburgers en de chips. Hoe verder de thuis- en schoolsituatie uit elkaar liggen, hoe slechter de situatie wordt. Je moet met interventies als deze dus altijd goed opletten dat je geen verschillen creëert.”  

Dit is een van de bevindingen van Gubbels’ huidige onderzoek naar overgewicht bij kinderen. Meer specifiek: de effecten van directe omgevingsfactoren op voeding en beweging. De keuze voor kinderen is tweeledig: “De kinderen van vandaag zijn de volwassenen van morgen.” Daarnaast is het gemakkelijker om de jeugd te onderzoeken, legt Gubbels uit. “De omgeving van volwassenen is vele malen groter en ingewikkelder.”

Het lastige aan haar onderzoek is dat elk kind opgroeit in een andere omgeving: “Een ander huis, andere ouders, een andere buurt, een andere sportvereniging, een andere klas, andere route naar school, een andere supermarkt en zo kun je nog wel even doorgaan. Dit hele plaatje compleet krijgen is de eerste stap van mijn droomonderzoek.” Het liefst voor zo veel mogelijk kinderen, minimaal duizend.”

“De tweede stap is om te kijken hoe hun gedrag eruit ziet. Dat wil ik de deelnemers van het onderzoek zo gemakkelijk mogelijk maken. Ik denk aan een app, die nog ontwikkeld moet worden, waarin ze foto’s kunnen uploaden van wat ze eten. Die app moet een 3D-analyse kunnen maken om de exacte hoeveelheden te kunnen bepalen. Dat is handiger dan vragenlijsten, dagboekjes of opbellen: deelnemers zijn vaak laaggeletterd en als ze hun eten zelf wegen zijn er regelmatig meetproblemen.”

Om de beweging van de deelnemers te meten, kan gebruik worden gemaakt van bewegingsmeters. Al is daar nog wel winst te behalen, zegt Gubbels. “Bestaande technologie weet bijvoorbeeld vaak niet precies of iemand loopt of fietst. Het is de bedoeling dat de meters patronen herkennen en dat ze, gekoppeld aan GPS, ook opslaan waar iemand beweegt. Dat zegt weer iets over de omgeving. Die meters zijn erg duur en de technieken voor mijn onderzoek zijn nog niet volledig. Met het droomonderzoeksgeld zou ik die aanschaffen en optimaliseren, zodat ze de noodzakelijke ingewikkelde analyses kunnen uitvoeren.”

Deze twee dingen – omgeving en gedrag – bij elkaar brengen is de laatste stap van haar droomonderzoek. “Dan kan ik precies zien welke factoren een slechte of goede invloed hebben op eet- en beweeggedrag. Dan kan ik per persoon de perfecte interventie bedenken en mogelijk patronen herkennen, zodat ik leer hoe we overgewicht in de toekomst kunnen voorkomen.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)