Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Jubilerend DUB onderzoekt relatie tussen student en stad

Jubilerend DUB onderzoekt relatie tussen student en stad

Digitaal Utrechts Universiteitsblad

UTRECHT. Studenten veranderen een stad. Ze brengen gezelligheid, maar soms ook overlast. Hoe veranderden de verhoudingen in Utrecht? Digitaal universiteitsblad DUB zocht het uit bij haar 50-jarig jubileum.

Met zo’n 70 duizend studenten, twee universiteiten en drie hogescholen is Utrecht een van de grootste studentensteden van Nederland. En dat werpt z’n vruchten af: het is de ‘hoogstopgeleide’ stad van Nederland. Nergens wonen er meer mensen met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding.

Waar Utrecht voorheen het imago had van een ietwat suffige stad met een bescheiden karakter, is het tegenwoordig uitgegroeid tot een stad met grootstedelijke allure, schetst het Utrechtse universiteitsblad, dat sinds 2010 alleen nog online verschijnt. “Studenten durven meer en meer te pronken met hun stad”, zegt hoofdredacteur Ries Agterberg. Ter ere van het 50-jarig jubileum publiceert de onafhankelijke nieuwssite vandaag een speciaal papieren magazine met als thema ‘Student en Stad’.

Lawaaierig

“In sommige wijken kun je spreken van studentificatie door de explosieve toename van studentenhuizen”, aldus Agterberg. Dat maakt de stad volgens veel Utrechters leuker en levendiger, maar anderen zien studenten als lawaaierige feestvierders die vooral overlast veroorzaken.

Die gezelligheid, maar ook het gevaar van tweedeling, zijn thema’s die terugkomen in het magazine. “We hebben een portret van de Monseigneur van de Weteringstraat waar niet-studenten moeite hebben met de leefwijze van studenten. Maar we schetsen ook ontmoetingen tussen ‘echte Utrechters’ en studenten.” Zo komt buurtbewoner Nellie Brekhof elke dinsdagavond trouw langs op het koffie-uurtje van een studentenhuis in haar wijk Overvecht.

Het magazine wordt in heel Utrecht verspreid.

HOP, Melanie Zierse

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)