Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Een koe is geen effectief dier, met haar vier magen”

“Een koe is geen effectief dier, met haar vier magen”

Photographer:Fotograaf: Observant

Albron verkoopt meer veganistische producten

Vorige maand konden studenten en medewerkers via de UM-rondmail een vragenlijst invullen over eetgewoonten. Wie daar achterzit? Econoom Paul Smeets, die al een jaar lang ijvert voor meer veganistisch eten. In de mensa in Randwijck blijkt een op de drie verkochte maaltijden inmiddels vegetarisch of veganistisch. In de binnenstad loopt het een stuk minder hard.

Het begon tijdens de Opening Academisch Jaar 2018, toen alles draaide om duurzaamheid. Smeets was spreekstalmeester en riep de bezoekers in het MECC op om duurzamer – lees: plantaardiger - te eten. Nu heeft Smeets een enquête gehouden, onder meer om te zien wie van de toehoorders de daad bij het woord heeft gevoegd. Een kwart van hen blijkt sindsdien minder vlees te eten.

Het is maar een eenvoudig onderzoekje, haast Smeets zich te zeggen. “Hier rolt geen paper uit. Het is ook niet heel representatief, vooral veel vrouwelijke vega-liefhebbers hebben de vragenlijst geretourneerd, de vleeseters hebben zich op de vlakte gehouden. In totaal stuurden driehonderd respondenten de vragen terug.”

Bitterballen

Cateraar Albron ziet de vraag naar vegetarische broodjes en veganistische soepen, dito worstenbroodjes en appeltaart (dus zonder dierlijke producten als eieren en melk) inmiddels ook stijgen. Vooral de nieuwe veganistische brownies zijn massaal over de toonbank gevlogen, zegt afdelingsmanager René Kersten. “Vorig jaar hebben we er 873 verkocht.”

Vóór de zomer heeft een student turflijsten bijgehouden, waaruit bleek dat 30 procent van de verkochte maaltijden vegetarisch of veganistisch is. In de binnenstad is dat slechts 17 procent. “Dat heeft te maken met het type opleiding”, vermoedt Kersten. “In Randwijck draait het veel meer om gezondheid en een gezonde leefstijl dan in de binnenstad.”

Het college van bestuur heeft eveneens een duit in het zakje gedaan en serveert nu louter veganistische catering, zegt Smeets. Bitterballen gevuld met paddestoelen, broodjes met humus, quinoasalade. Zie hier een concrete stap vooruit. Hij heeft een hekel aan “duurzaamheidspraatjes, met veel losse flodders, klaterend applaus, waarna er niets gebeurt”.

Parmaham

Toch vragen sommigen zich af hoe duurzaam die veganistische salades eigenlijk zijn, met producten uit exotische streken, met soja en noten die moeten worden ingevlogen? “Alles wat dichterbij huis wordt geteeld, is natuurlijk duurzamer”, zegt Smeets, die zich zichtbaar stoort aan de kritiek.

Het zijn wat hem betreft vaak drogredenen. “De sceptici benadrukken dat drieduizend liter water nodig is om een avocado te laten groeien. Klopt, maar het is nogal tendentieus om steeds in te zoomen op die avocado. Gemiddeld is voor groente driehonderd liter water nodig. Wat in het niet valt bij de 15 duizend liter water voor een kilo rundvlees.”

En dat is lang niet het hele verhaal, zegt hij. “Voor dat rundvlees moet eerst in de tropen een stuk bos worden gekapt om soja te verbouwen, dat vervolgens op de boot hiernaartoe komt als veevoer. Bij vlees dat bestemd is voor parmaham, is de ramp helemaal compleet. Want dan moet het ook nog eens retour naar Italië voor het officiële keurmerk.”

Hardliner

En daar komt bij, zegt de econoom, dat een koe niet echt een effectief dier is met zijn vier magen. “Zo’n dier blijft maar herkauwen en dat kost gewoon een hoop energie. Bovendien boert een koe veel, en stoot daarbij veel methaan uit, een gas dat vervuilender is dan CO2.”

Smeets klinkt als een hardliner maar dat is hij niet. Hij eet zelf ook af en toe vlees. “Alleen als ik het bij anderen voorgeschoteld krijg. Ik koop het zelf nooit meer.”

Zie hier de oproep van Smeets tijdens de Opening Academisch Jaar 2018 in het MECC

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)