Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rubicon-beurs voor 16 wetenschappers

Geen EU-subsidie voor UM-onderzoekers

NEDERLAND. Zestien recent gepromoveerde wetenschappers mogen een of twee jaar met een Rubicon-beurs van onderzoeksfinancier NWO naar het buitenland. Het zijn acht mannen en acht vrouwen, uit met name Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Maastricht valt buiten de prijzen.

Met het Rubicon-programma wil NWO veelbelovende onderzoekers behouden voor de wetenschap. Daarom mogen ze na hun promotie hun vleugels uitslaan en ervaring opdoen in het buitenland.

Deze keer gaan negen laureaten naar de Verenigde Staten, twee kiezen voor het Verenigd Koninkrijk en de anderen voor Duitsland, Australië, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken. Ze doen onderzoek naar onder meer talen in het Amazonegebied, klei op Mars en verminderde vruchtbaarheid.

Geliefd

De Rubicon-beurzen bestaan sinds 2005 en zijn nogal geliefd, bleek bij het tienjarige jubileum. Nederlandse wetenschappers bouwen een netwerk op waar ze de rest van hun wetenschappelijke carrière iets aan hebben.

Het gaat om de laureaten van de tweede ronde. In totaal waren er vorig jaar drie rondes. De uitslag van de derde ronde moet nog komen. Per ronde is er 2,28 miljoen euro beschikbaar.

Meer mannen dan vrouwen vroegen de beurs aan. Van de vrouwen kreeg deze keer 35 procent de beurs, terwijl dat onder mannen slechts 22 procent was. In de voorwaarden staat dat vrouwen bij gelijke geschiktheid de voorkeur krijgen.

Caesar

De beurzen gelden als een opstapje naar de felbegeerde Veni-, Vidi- en Vici-beurzen. Die zijn vernoemd naar een uitspraak van de Romeinse veldheer Julius Caesar. De Rubicon heeft ook met hem te maken: het is de rivier die hij met zijn legers overstak om de macht te grijpen.

HOP, Bas Belleman

In 2019: Europese beurs voor 24 wetenschappers voor vertaling inzichten

Ruim 3,5 miljoen euro ontvingen onderzoekers van Nederlandse universiteiten het afgelopen jaar van de Europese onderzoeksraad ERC voor de praktische vertaling van hun wetenschappelijke inzichten.

Met in totaal 24 proof of concept-beurzen eindigt ons land op de tweede plaats. Alleen het Verenigd Koninkrijk wist met 34 beurzen meer geld te bemachtigen dan Nederland.

Wetenschappers die eerder subsidie van de ERC ontvingen, kunnen dankzij deze beurzen verkennen of er commerciële of maatschappelijke toepassingen voor hun onderzoek te vinden zijn.

Zo ontwikkelde de Leidse chemicus Sylvestre Bonnet een door licht geactiveerde vorm van chemotherapie. Met de ERC beurs ter waarde van 150 duizend euro gaat hij onderzoeken of deze therapie gebruikt kan worden voor het genezen van oogkanker.

In 2019 heeft de ERC 200 beurzen toegekend, voor een totaalbedrag van 30 miljoen euro. Van alle aanvragen werd 40 procent gehonoreerd.

HOP, Evelien Flink

 

 
 

 

 

 

Instituut

Beurzen

AMC-UvA

4

TU Eindhoven

4

Rijksuniversiteit Groningen

3

Universiteit Twente

3

Universiteit Utrecht

2

Technische Universiteit Delft

2

Universiteit Leiden

2

Radboud Universiteit

1

VU MC

1

Vrije Universiteit Amsterdam

1

Leiden UMC

1

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2020-01-14: Aart
Ik breek bij deze even een lans voor mijn postdoc. Het bovenstaande artikel klopt niet, UM heeft wel degelijk een Rubicon laureaat. Dr. Sami Mohammed die nu al bijna 1.5 jaar bij de UM (MERLN) werkt heeft een Rubicon in deze ronde ontvangen. Hij staat fout vermeld op de NWO website als zijnde medewerker van het RadboudUMC (zijn promotieplek). Bovendien is een Rubicon geen EU subsidie, maar een Nederlandse.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)