Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastricht draagt bij aan slangengifonderzoek

Maastricht draagt bij aan slangengifonderzoek

Photographer:Fotograaf: https://www.flickr.com/photos/tontantravel/23631208976

MAASTRICHT. Het was vorige week wereldnieuws: onderzoekers van het Hubrecht Instituut hebben een mini-gifklier gekweekt die echt slangengif kan produceren. Ook de Universiteit Maastricht droeg bij: Peter Peters, hoogleraar nanobiologie, en Carmen López Iglesias, universitair hoofddocent celbiologie, maakten microscopische beelden van de cellen van organoïden (speciaal gekweekte mini-organen) en zagen daarin structuren die lijken op de blaasjes met gif in echte gifklieren.

Slangengifcomponenten vormen de basis van veel medicijnen, zoals bloeddrukverlagers en diabetesmedicijnen. Ook wordt het gebruikt om een antigif tegen slangenbeten te ontwikkelen, iets waaraan jaarlijks 150 duizend mensen wereldwijd overlijden. Tot nu toe moesten daarvoor levende slangen gemolken worden, zoals dat heet. Dat is niet zonder gevaar en vereist dat mensen slangen houden op boerderijen. Nu hebben de wetenschappers alleen een beetje weefsel van de slang nodig en kunnen daarmee zelf een gifklier opkweken. 

Dat betekent dat ze toegang hebben tot een oneindige hoeveelheid gif om uitgebreid te bestuderen. Ook kan er een biobank aangelegd worden met het weefsel van slangen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het weefsel en daarmee het gif van bedreigde soorten bewaard. 

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)