Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Je beweegt je hoofd en de wereld draait mee

Je beweegt je hoofd en de wereld draait mee

Photographer:Fotograaf: Observant

Dies 2020

Het is ‘s ochtends rond een uur of tien. Er wankelt iemand over straat. Met veel pijn en moeite kan hij voorkomen dat-ie op de grond valt. Nu al dronken? Of speelt er iets anders?

Exacte cijfers zijn er niet, zegt KNO-arts en vestibuloloog Raymond van de Berg, maar “een heleboel” mensen in Nederland hebben een evenwichtsstoornis; de evenwichtsorganen in de oren werken slecht of helemaal niet. Nergens ter wereld is er een goede oplossing voor deze mensen, aldus Van de Berg. Nog niet, want zijn proefschrift toont aan dat het wel mogelijk is. Afgelopen vrijdag ontving hij hiervoor tijdens de dies de dissertatieprijs: 3.500 euro en een kunstwerk, gesponsord door het Hooglerarenfonds.

”Veel mensen weten niet dat de evenwichtsorganen bestaan, totdat ze het niet meer doen”, zegt Van de Berg. “Als ze niet werken moeten mensen bewust voor balans zorgen. Dus met de spieren in de voeten voelen of ze wiebelen en kracht zetten om niet om te vallen. Dat kost ontzettend veel energie. Mensen met een evenwichtsstoornis zijn daarom vaak ontzettend moe.”

Een andere belangrijke functie van de evenwichtsorganen is de aansturing van de ogen, legt Van de Berg uit. Een voorbeeld: “Als je je vinger ongeveer dertig centimeter voor je ogen van links naar rechts beweegt, dan wordt het lastig om hem scherp te zien. Andersom, dus als je je vinger stilhoudt en hevig ‘nee’ schudt, dan is je vinger wel scherp. Dat komt door je evenwichtsorganen.”

“Daarom zie je vaak dat deze mensen in een sociaal isolement terecht komen”, vervolgt Van de Berg. Ze zijn minder mobiel, maar ook iets eenvoudigs als een gesprek voeren met een groep vrienden is vaak al onmogelijk. “Op het moment dat zo iemand zijn hoofd beweegt, begint de wereld te draaien.”

In samenwerking met de universiteit van Genève ontwikkelde Van de Berg een kunstmatig evenwichtsorgaan en bracht het chirurgisch in bij een dertiental mensen. Vervolgens deed hij verschillende testen. Wat bleek? “De ogen stabiliseren weer, mensen hebben er echt profijt van.”

Van de Berg hoopt dat het implantaat binnen tien jaar op de markt komt. “Het moet eerst verder ontwikkeld worden. Je moet je voorstellen dat we nu een T-Ford hebben en we er een Tesla van willen maken.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)