Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Videoclips van Toppop verzamelen

Videoclips van Toppop verzamelen

Muziek: Some Enchanted Evening

Peter Bollen (1959) weet niet hoe het komt, maar elke keer als hij het nummer opzet, is het raak: kippenvel. "Het heeft ongetwijfeld iets met die stem te maken." De senior docent bij de School of Business and Economics leunt achterover en kijkt met jongensachtig plezier naar de Youtube-video die hij zojuist heeft aangeklikt. Eerst klinkt een mannenkoortje en dan neemt zanger Jay Black het over. "Prachtig hè."

We luisteren naar Some Enchanted Evening (1965) van Jay & the Americans. Het is een cover van een musicalhit uit de jaren veertig. "Echt een ouwelullennummer, van een band die in de VS hartstikke beroemd was, met vijftien à twintig hits, maar in Europa totaal onbekend. In ieder geval tot 1980, toen Cara Mia, ook uit 1965, een nummer 1-hit werd omdat Frits Spits 'm constant draaide."

Bollen is een verwoed verzamelaar, die zo ongeveer alle singles uit de jaren zestig en zeventig in zijn kast heeft staan. Wat hem betreft de hoogtijdagen van de popmuziek. "Alles wat tegenwoordig enigszins te pruimen is, borduurt voort op die periode. Ik heb veel van The Beatles, Rolling Stones, Dire Straits, Led Zeppelin, Deep Purple. Maar ook Corry en de Rekels, tja, dat is ook jaren zeventig. Dat hoort er dan ook bij.”

Bollen verzamelt ook tv-uitzendingen van Toppop, het populaire muziekprogramma van de AVRO (1970–1988), gepresenteerd door Ad Visser. “Via via heb ik honderden verloren gewaande clips weten te achterhalen en te digitaliseren. Op een feestje of bij bezoek zet ik er weleens een paar op. Met veel clips heb ik een emotionele band, echt nostalgie, ik was puber in de jaren zeventig. Sommige heb ik bewerkt. Dan haal ik met software storende strepen over het beeld weg en verander ik het monogeluid in stereo.”

Uitzendingen vanaf 1984 zijn in Hilversum te bestellen. “Dat kost een aardige cent, 35 euro per aflevering. Van 1970 tot 1974 is er bijna helemaal niets bewaard. Ik ruil meestal met mensen die ik door de jaren heen ben tegengekomen, die de Toppop-uitzendingen destijds op videobanden hebben opgenomen. Een probleem is dat ze de afleveringen niet altijd hebben gedigitaliseerd. Ik ben onder meer op zoek naar optredens van Shocking Blue begin jaren zeventig. De band heeft toen een paar keer opgetreden met nummers die niet zo bekend zijn als Venus. Wie de clips in huis heeft, mag contact met me opnemen: p.bollen@maastrichtuniversity.nl.”

In deze rubriek vertellen studenten en staf over een muziekstuk dat veel betekenis voor hen heeft

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)