Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Mijn vader is stiekem trots op me. Hij zegt het niet, maar ik zie het wel"

"Mijn vader is stiekem trots op me. Hij zegt het niet, maar ik zie het wel"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Kijk ik om me heen, sta ik midden in mijn leven (Loesje)

Achternaam: Staaks * Voornamen: Kenny, John, Jolanda (roepnaam: Kenny) * 28 jaar * In het dagelijks leven: eerstejaars geneeskunde * Woonplaats: Blerick * Geboren in: Blerick * Burgerlijke staat: verkering met Jill

 

Toen

Crossmotor Ik was zeven toen ik van mijn vader een crossmotor kreeg. Hij was en is motorgek, we gingen altijd met het hele gezin naar de TT in Assen. Iedere zaterdag zetten we het kleine motortje op de aanhanger en dan gingen we in de bossen crossen. Het behoort tot mijn gelukkigste jeugdherinneringen. Citotoets Ik was niet bezig met school en leren. Mijn ouders eigenlijk ook niet. Mijn vader zei altijd: ga maar werken en geld verdienen. Hij had vroeger een bouwbedrijf en is nu internationale chauffeur. Hij heeft altijd keihard gewerkt. Mijn citoscore was heel laag, minder dan mavo. Ik wist niet wat ik moest kiezen en dacht dat de bouw wel handig was. Kon je ’s avonds en in het weekend nog wat bijklussen. Het werd VMBO basis en daarna een tweejarige tegelzetter-opleiding. Ik voelde me niet thuis op het VMBO, in die klas vol drukte. Ik ben zelf rustig, eerder een dromer, vol fantasie. Ik hoefde niets te doen en haalde mijn diploma. Achteraf is het jammer dat er nooit iemand is geweest die zag dat ik zoveel meer kon. Vliegtuig  In 2008 – ik werkte als assemblagemedewerker bij een aluminiumbedrijf - ging ik met vrienden voor de eerste keer vliegen: naar Alanya, Turkije. Ik vond vliegen geweldig. Eenmaal weer in Blerick heb ik nog dezelfde dag een flightsimulator gekocht en opgezocht wat ik moest doen om piloot te worden. Een jaar later zat ik op het volwassenonderwijs – VMBO-t - en leefde ik van mijn spaargeld. Biologie Ik ontdekte al heel snel dat ik biologie een prachtig vak vond. Tegelijkertijd kwam ik een pas afgestudeerde verkeersvlieger tegen die maar niet aan het werk kwam en kampte met een grote studieschuld. Dat zette me aan het denken. Ik vroeg mijn lerares wat je met biologie kon worden. Zij noemde onder andere geneeskunde. Ik wist toen niet dat dat de opleiding tot arts was. Maar het leek me meteen geweldig. Het is niets voor jou, zei mijn juf. Je hebt vwo nodig en daarna moet je nog zes jaar. Ik heb de havo in een jaar gehaald en eenmaal op het vwo heb ik een onderwijsbeurs in Eindhoven bezocht. Daar ontmoette ik een Maastrichtse zesdejaars geneeskunde. Die zei: je leeftijd is juist een pluspunt. Patiënten zullen je serieus nemen. Zij heeft me over de streep getrokken. Zelf betalen Mijn vader zag het niet zo zitten dat ik weer naar school zou gaan. Zou ik nog langer thuis blijven wonen en niets verdienen. Mijn moeder vond het ook wel lastig, maar ze heeft altijd achter me gestaan. Ik heb alles zelf betaald, eerst met mijn spaargeld, daarna heb ik steeds gewerkt.

Nu

Trots Ik ben de eerste van de familie die naar de universiteit gaat. [ Lachend] Mijn vader is stiekem trots op me. Hij zegt het niet, maar ik merk het. Toen ik deze zomer mijn vwo-diploma haalde zei hij: kom, we gaan voor een motor kijken. Ik rijd er vaak op. Ik voel me vrij op de motor. Ik weet dat het gevaarlijk is, maar ik ben een verantwoordelijke rijder. Jill Ik heb haar ontmoet op het volwassenonderwijs waar zij de havo deed. Ze is kapster, maar studeert nu hbo-verpleegkunde in Nijmegen. We zitten op één lijn. Deze zomer zijn we voor het eerst twee weken samen op vakantie geweest: met de auto en tent door Italië. Dat is toch wel de ultieme test die we makkelijk doorstonden.   Ze is de liefde van mijn leven. Geneeskunde Ik voel me thuis op de faculteit, ik merk het leeftijdsverschil met de anderen niet zo. Iedereen is heel positief over de keuze die ik heb gemaakt. De eerste weken was het wel slikken. Ik kom van een klein schooltje. Hier zit je opeens in een grote collegezaal. Ik kan niet zo snel typen of schrijven, maar ik krijg genoeg hulp. [Bescheiden] Ik denk dat ik mijn eerste toets heb gehaald.

Straks

Op kamers Na kerst wil ik op kamers in Maastricht. Ik ben 28, hoog tijd om het ouderlijk huis te verlaten. Ik schaam me er een beetje voor dat ik nog thuis woon. Maar op kamers wonen is duur. Ik werk nu bij als adviseur bij Vodafone in Venlo, ik hoop dat ik kan overstappen naar Maastricht. Tien jaar Over tien jaar ben ik bezig met een specialisatie, ik ontdek tijdens de coschappen wel welke dat wordt. Ik heb meer met snijden dan met praten. Ik ben gewend om met mijn handen te werken. KNO trekt me, als kind heb ik daar zelf veel mee te maken gehad. Er is drie keer een tumor bij de oorspeekselklier weggehaald. [Hij wijst op een paar littekens] En als klein jongetje ben ik in mijn gezicht verbrand toen ik in een onbewaakt ogenblik – er was paniek omdat mijn opa’s blouse in brand was gevlogen - een barbecue omver duwde. Ik ben een aantal keren in het AZM geweest voor behandelingen; voor het tatoeëren van mijn littekens. Ze zijn nu donkerder en vallen minder op.  Papa We willen graag kinderen. Drie. Jill is zelf de helft van een tweeling en zou graag een tweeling krijgen. Ik hoef niet per se twee dezelfde, maar als het zo mocht zijn, dan ontvang ik ze met open armen.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2013-11-07: Eline
Inspirerend. Heel knap!

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)