Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Zelfs in het zwarte scenario verwacht ik geen Italiaanse toestanden”

“Zelfs in het zwarte scenario verwacht ik geen Italiaanse toestanden”

Photographer:Fotograaf:

Appie Derks

Al 210 coronadoden in Limburg

De piek in het aantal besmettingen en doden komt waarschijnlijk in april, heel misschien in mei. De epidemie groeit door de coronamaatregelen niet exponentieel, maar ze groeit wel nog. Dat zegt prof. Christian Hoebe, lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat de regering adviseert. Vandaar dat de maatregelen zijn verlengd tot 28 april.

Limburg is een van de provincies die het zwaarst is getroffen, met inmiddels 210 doden, waarvan 180 bewezen en 30 waarschijnlijk als gevolg van het coronavirus. Aldus de teller van de GGD op dinsdagmiddag 31 maart. “Het is hier bijna net zo erg als in Noord-Brabant”, zegt Christian Hoebe, een van de experts die zich onder leiding van RIVM-directeur Jaap van Dissel over de crisis buigen. “Het aantal besmettingen is vergelijkbaar. We hadden hier net niet de eerste patiënt, maar dat had zo maar gekund.”

Hoebe is hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg en UM-hoogleraar sociale geneeskunde, maar ‘nu even niet’. Hij is 24/7 bezig met de coronacrisis, al is het hem vorige week toch nog gelukt om een proefschrift naar de leescommissie te sturen.

Vooral de Duitse carnavalsvierders uit de grensregio Heinsberg – bij Sittard over de grens – hebben het virus in Limburg verspreid. “De GGD herkende dat snel, maar ondergronds heeft het toch sneller om zich heen gegrepen dan we op dat moment vermoedden.”

Saillant is dat er een half jaar geleden nog een driedaagse oefening is gehouden met als inzet: wat doen we als er een dodelijke infectieziekte uitbreekt? Ziekenhuizen, verpleeghuizen, de GGD, huisartsen, ambulances, alles en iedereen was erbij betrokken. Het betrof een nieuw virus uit Azië.

En wat bleek tijdens de oefening: er ontstond al snel een tekort aan beschermingsmaterialen en IC-bedden. Met die constatering is verder niets gedaan, zegt Hoebe, want wie had dat dan moeten betalen? “Het is altijd lastig om geld te krijgen voor iets dat mogelijk in de toekomst kan gebeuren. Toch hebben we profijt gehad van de zogeheten Bioware-oefening. De samenwerking tussen de zorgpartijen in Limburg verloopt goed.”  

België sloot op zeker moment de grens met Nederland. Wij zouden onze eigen bevolking bewust ziek maken, was het verhaal. Hadden beide landen niet beter samen kunnen optrekken?

“Dat zou absoluut ook mijn ideaal zijn geweest. Ondanks de emotionele reacties van de Belgen, voerden Nederland en België, los van specifieke punten, nagenoeg hetzelfde beleid. Daar komt bij dat het dichtgooien van de grenzen weinig zin heeft omdat het grensverkeer nauwelijks voor verspreiding van het virus zorgt. Wie in België gaat tanken, rijd het station op, pint daar en keert weer terug. Dat geldt ook voor grenswerkers die tussen hun huis en het werk pendelen.”

België koos voor een semi-lockdown, Nederland niet.

“Wat wij doen is net zo effectief als een lockdown. Op de eerste plaats omdat mensen bij een lockdown toch niet thuis blijven. Uit mobiele data-tests blijkt dat in Italië en Spanje nog genoeg mensen op straat lopen. Wij zeggen: blijf thuis - samen met je huisgenoten - als dat echt nodig is, dus als je daadwerkelijk ziekteverschijnselen vertoont. Daar zal een enkele griep tussen zitten, maar het grote voordeel is dat anderen toch nog naar buiten kunnen, om een enkele economische activiteit te ontplooien of om een luchtje te scheppen.”

Elke fase vraagt volgens Hoebe om gepaste maatregelen, en dat wordt niet altijd goed begrepen. “Mensen denken: moet ik nu ineens thuisblijven als ik hoest, terwijl daar gister nog geen sprake van was. Ja, zo werkt het nu eenmaal, we nemen beslissingen op grond van hoe de epidemie zich ontwikkelt. En die maatregelen gaan per direct in. Lastig is de tijdsvertraging, je ziet pas twee weken later effect, maar tot nog toe werkt het zoals voorspeld. Dat vind ik best indrukwekkend. Ook omdat het een nieuw virus betreft en je steeds met 50 procent van de kennis 100 procent moet handelen.”

Minder indrukwekkend vindt Hoebe de manier waarop politici communiceren. “Die moet echt beter. Ik denk vooral aan de voorlaatste persconferentie waarbij vier ministers op het podium klommen om de strengere maatregelen aan te kondigen. Alle vier vertelden ze dat er een tandje bij moest, maar wat dat dan precies behelsde, bleef onduidelijk. Inclusief de begin- en einddata. Gister ging het een stuk beter.”

Hoe zit het met de IC-capaciteit in Zuid-Limburg?

“Ik heb daar geen gedetailleerde informatie over. Ik weet dat de capaciteit in het MUMC en Zuyderland verdubbeld is. Het wordt spannend: wel of net geen zwart scenario? Wel of geen patiënten weigeren op de intensive care? Bij het zwarte scenario denkt iedereen meteen aan Italiaanse toestanden, maar dat ligt nu toch een slag anders. Italië was compleet verrast door het virus. En heeft ook een ander IC-beleid. Daar gaat in principe iedereen naar de IC. Bij ons niet, wij maken van tevoren met de patiënt een inschatting over diens overlevingskansen op de IC. Als die laag zijn, komt de patiënt er al niet terecht. Dat is ook de reden dat in Nederland de overlevingskans op de IC heel hoog is vergeleken met de rest van Europa. Maar goed, als het code zwart wordt moeten IC-artsen keuzes maken.”

Welke lessen moeten we uit deze crisis trekken?

“In ieder geval dat we moeten zorgen voor meer IC-capaciteit, maar er zijn nog veel meer lessen te trekken. Kijk eens hoe afhankelijk we zijn geworden van andere landen voor mondkapjes en medicijnen. Het heeft voordelen om deze producten uit lagelonenlanden als India en China te halen, maar misschien moeten we toch in Nederland of Europa afspraken maken over een eigen productie. Tegelijk moeten we niet doorschieten en allerlei voorzorgsmaatregelen treffen. Feit blijft dat elke ramp zijn eigen dynamiek kent.”

Noodhospitaal en coronahotel

In het MECC verrijst op dit moment een noodhospitaal van ruim 250 bedden. Deze opvang is bedoeld voor patiënten die besmet blijken met het coronavirus maar geen IC-zorg nodig hebben. Eind deze week kunnen de eerste patiënten worden opgenomen. In Urmond is al een Van der Valk-hotel omgetoverd tot noodopvang, waar 240 patiënten kunnen worden verzorgd. Ook hier gaat het om patiënten die tussen wal en schip vallen, niet ziek genoeg voor opname in het ziekenhuis en te beroerd om thuis te blijven. Verpleegkundestudenten van Zuyd Hogeschool zullen bijspringen als vrijwilliger.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2020-04-02: Paula Wielders
Gaan er patiënten naar Aken en andere Duitse ziekenhuizen? Eerder werd gezegd dat Duitsland bereid is patiënten uit Nederland op te vangen. Behalve over Zwolle en Munster heb ik daar in de landelijke media niets meer over gehord. Heb ik iets gemist of is daar inmiddels een kink in de kabel gekomen? Ik zou hopen indien nodig in Duitsland terecht te komen en wellicht velen met mij. Als wij nu al zó overlopen op de ic's zou het nu toch het moment zijn om daar gebruik van te maken?

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)