Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een op de tien afgestudeerden aan de UM zit thuis

Een op de tien afgestudeerden aan de UM zit thuis

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

“Het lijkt vooral te gaan om startproblemen”

MAASTRICHT. Op dit moment zit zo’n 10 procent van recente UM-afgestudeerden thuis, verwacht het ROA, het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Harde cijfers zijn nog niet voorhanden. Wat wel een feit is: de werkloosheid onder alumni is de laatste jaren gestegen. “Je kunt goed merken dat de economische crisis gaande is.”

Nederland telde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek afgelopen september 685 duizend werklozen, dat is 8,6 procent van de beroepsbevolking. Op alle niveaus worden mensen getroffen, maar vooral de 25 tot 45-jarigen hebben het zwaar te verduren. “Steeds meer starters, ook afgestudeerden van de Universiteit Maastricht, hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Het is een trend die al een paar jaar zichtbaar is”, zegt Christoph Meng, projectmanager van het ROA en onder meer verantwoordelijk voor de Maastricht University graduate survey. Het onderzoeksinstituut verwerkt jaarlijks hoe het ervoor staat met UM-afgestudeerden: hoeveel procent heeft er een baan, hoe hoog is het salaris, werken ze op universitair niveau, et cetera. Uit interviews onder alumni van 2006 bleek dat 4 procent een jaar later nog geen baan had. Van de academici die in 2010 de UM gedag zeiden, was na een jaar 8 procent werkloos. Naar verwachting is dat percentage inmiddels gestegen tot zo’n 10 procent. Meng relativeert: “Als we kijken naar de cijfers onder laaggeschoolden, zoals de gediplomeerden van het mbo-bol (beroeps-opleidende leerweg), mogen academici niet zeuren. Van hen heeft 15 tot 20 procent geen baan.”
De crisis treft alle vakgebieden. Het moeilijkste is het voor de cultuurwetenschappers (een kwart van de UM-afgestudeerden uit 2010 is na een jaar nog werkloos), gevolgd door psychologen (11 procent), juristen (9 procent) en economen (5 procent). “Dit is overigens geen Maastrichts, maar een Nederlands probleem. Bij soortgelijke opleidingen aan andere universiteiten is de situatie niet beter.” De enige veilige haven, zegt Meng, is geneeskunde.
Wat is de schade over langere termijn voor deze alumni? “Moeilijk te zeggen. We hebben onderzoek gedaan naar de jongeren uit de jaren tachtig, die ook afstudeerden in crisistijd. Zij blijken er in hun latere carrière geen last van te hebben gehad. Het lijkt vooral te gaan om startproblemen.”
Voor wie geen baan kan vinden, is verder leren een optie. Of: vervolgcursussen volgen en onbetaald stage gaan lopen. Meng: “Slim om in het circuit te komen. Werkgevers kunnen kiezen uit honderden sollicitanten en degene met werkervaring heeft een streepje voor.” En als niets lukt, behalve een baantje bij McDonalds? “Het is niet erg om tijdelijk onder je niveau te werken. Je laat zien dat je je handen uit de mouwen steekt. Maar pas op, blijf er niet te lang in hangen. Je verliest je competenties en een potentiële werkgever zal zich afvragen waarom je zo lang onder je niveau werkt.”
“Arbeidsmarktrelevantie is vaak vloeken in de kerk voor universiteiten, maar ik vind – ook als het economisch wel goed gaat – dat ze naar hun aanbod moeten kijken: zijn er opleidingen die alumni afleveren die al jaren moeilijk aan de bak komen?” Op de vraag of Maastricht die heeft, zegt hij: “Alle universiteiten hebben dit soort opleidingen. Maar ik zeg niet dat je ze dan ook gelijk moet afschaffen. Misschien moet je de studenten (nog) beter voorlichten. Zo van: het is je eigen keuze, maar het is niet makkelijk om een baan te vinden.”

Lees hier het achtergrondverhaal over solliciteren in crisistijd; interviews met zeven UM-alumni, tips

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)