Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik bleek die laatste twintig kilometer met een gebroken heup te hebben gerend”

“Ik bleek die laatste twintig kilometer met een gebroken heup te hebben gerend” “Ik bleek die laatste twintig kilometer met een gebroken heup te hebben gerend”

Photographer:Fotograaf:

Joey Roberts en archief KH

Naam: Katlijn Haesebrouck (1989, Rumst) *  In het dagelijks leven: universitair docent Accounting & Information Management aan de School of Business and Economics & voorzitter van de Young Academy * Burgerlijke staat: single * Woonplaats: Maastricht

Voorzitter Young Academy: waarom deze functie? Dat moet je eigenlijk aan m’n collega’s vragen. Toen m’n voorgangster stopte kwamen er verkiezingen; alle leden waren automatisch kandidaat. Ik ben eruit gerold als voorzitter. Dat vind ik een hele eer. Ik denk dat ik veel kan leren van het leidinggeven, maar het is wel weer een taak erbij. Ik ben ‘untenured assistent professor’, wat wil zeggen dat ik over anderhalf jaar voldoende toppublicaties moet hebben om een vaste aanstelling te krijgen. Ik moet er nog één. Maar iedereen heeft veel werk, dus als we zo zouden gaan beginnen dan wil niemand meer besturen. Druk is geen excuus. Ik ben wel plichtsgetrouw inderdaad.   

Ik ben een geboren leider. Volgens m’n collega’s wel. Ik durf feedback te geven en ben tegelijkertijd empathisch. Ik wil m’n mening geven, maar niemand onnodig kwetsen en breng kritiek dus altijd beleefd. Dat verwacht ik zelf ook van een leidinggevende. Ik vind het hypocriet om achter iemands rug om te klagen. Bij de Young Academy kreeg ik in het begin weleens commentaar dat ik niet zoveel zei. Maar aan nieuwe situaties moet ik wennen. Ik ben eerder introvert dan extravert. Ook bemoei ik me niet overal mee. Ik geloof in het gezegde choose your battles.

Wat mis je aan de UM? Knappe vrijgezelle mannen [lacht]. Het serieuze antwoord: tijd en geld. Er wordt veel van jonge medewerkers verwacht: onderzoek, onderwijs, leiderschap. De werkdruk is hoog, té hoog. Dat is niet uniek voor de UM, het speelt wereldwijd in de wetenschap. Maar daar verwacht ik dan wel wat voor terug: genoeg steun om de gestelde doelen te halen. En dat ontbreekt. Ik krijg voor m’n onderzoek te weinig geld en moet extra taken volbrengen om het te verdienen, zoals meer scripties begeleiden. En ik heb het al zo druk. Ik werk zeker vijftig uur in de week. De onzekerheid over m’n aanstelling hangt als het zwaard van Damocles boven m’n hoofd. Ik denk dat oudere collega’s vaak niet (meer) beseffen hoe dat is.

Welk boek ligt op je nachtkastje? Wil van Jeroen Olieslaegers. Over een Belg in de Tweede Wereldoorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Vroeger las ik heel veel, maar sinds ik onderzoek doe, heb ik er ‘s avonds de energie niet meer voor. Op vakantie lees ik gemakkelijk in twee dagen een boek uit. Alleen romans, want non-fictie voelt als werk. Ik heb al een jaar geen vakantie meer gehad. Zo lang ligt Wil op m’n nachtkastje. Tot m’n schaamte moet ik bekennen dat ik op bladzijde vijftien ben.

Je dierbaarste bezit. M’n familie en vrienden. En in het bijzonder m’n neefje, het tweejarig zoontje van m’n zus van wie ik de meter ben. Dat is in België een belangrijke taak. Ik vind het bijzonder dat m’n zus me dat toevertrouwt. Ik geef m’n neefje extra’s cadeautjes met verjaar- en feestdagen. En we gaan regelmatig samen wat leuks doen, zoals naar Plopsa-land of de dierentuin.

Waar ben je over vijf jaar? Hopelijk nog steeds aan de UM; als universitair hoofddocent. Ik heb doelen nodig. Ooit wil ik professor worden. Niet vanwege de titel, maar omdat het een bevestiging is van de kwaliteit van je onderzoek. Ik vind wetenschap honderd keer leuker dan lesgeven. Je kunt je eigen nieuwsgierigheid volgen en hebt veel vrijheid. Studenten zien studeren steeds meer als een service waarvoor ze betalen en waarop ze je mogen beoordelen. Achthonderd mensen kun je nooit allemaal tevreden stellen. Maar die tien mails die ik krijg met klachten raken me en beïnvloeden m’n plezier in lesgeven. Misschien is dat een gender ding, dat vrouwen zoiets lastiger van zich af kunnen schudden.

Typisch Katlijn. Als ik ergens m’n zinnen op heb gezet ga ik ervoor. Soms te veel, het is niet altijd gezond of efficiënt. Twee jaar geleden liep ik de marathon en halverwege kreeg ik pijn aan m’n heup. Ik verwachtte me oncomfortabel te voelen en wilde ‘m per se uitlopen. Achteraf bleek ik die laatste twintig kilometer met een gebroken heup te hebben gerend.

Als je één ding over mocht doen in het leven. Een saai antwoord: niets. Soms denk ik weleens: had ik niet meer moeten genieten? Maar als ik meer had gefeest zou m’n carrière niet zo ver zijn. Het is soms lastig als m’n familie gezellig aan tafel zit en ik moet weer achter de pc. En tja, ik ben nog single hè. Tot nu toe viel het kwartje altijd in de richting van de carrière. Met partner en kinderen zou ik niet zes maanden in Texas hebben gewerkt of drie maanden in New Orleans. Maar nu ik dertig ben begin ik wel na te denken over een gezin.

Bankhangen of sporten? Sporten. Hoewel het me moeite kost om van de bank af te komen. Achteraf voel ik me altijd beter; ik slaap slecht als ik niet sport. Momenteel train ik opnieuw voor een marathon. Rustiger deze keer, ik wissel rennen af met pilates om m’n spieren te versterken. Aan de vorige marathon heb ik een negatief gevoel overgehouden. Ik wil er een positieve ervaring van maken. Ook heb ik door de blessure m’n gestelde tijd niet gehaald. Deze keer wil ik onder de vier uur blijven.

Vlamingen blinken uit in… diplomatie: we zijn redelijk en proberen de goede sfeer te bewaren. Soms is dat nodig, maar vaak gaat het ten koste van onszelf. Dat vind ik niet positief. Wat dat betreft ben ik een atypische Vlaming.

Sjoertje Vos

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)