Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zelfbeeld verbeteren met een app

Zelfbeeld verbeteren met een app

MAASTRICHT. Kan een beter zelfbeeld op jonge leeftijd psychische problemen later in het leven voorkomen? Dat gaan onderzoekers van de SELFIE-studie aan de Universiteit Maastricht testen. Ze hebben een app ontwikkeld die gebruik maakt van cognitieve gedragstherapieën om het zelfbeeld te verbeteren.

Gedurende zes weken gaan jongeren iedere dag met korte oefeningen aan de slag. Daarna worden ze nog twee jaar gevolgd om te kijken of de zogenaamde SELFIE-app echt geholpen heeft. De app is specifiek bedoeld voor jongeren van 12 t/m 25 jaar met een jeugdtrauma. Dat kan veroorzaakt zijn door misbruik, maar bijvoorbeeld ook door pesten.  “Zo’n trauma gaat vaak gepaard met een laag zelfbeeld”, zegt GZ-psycholoog Mary Rose Postma, een van de onderzoekers. “We weten uit de literatuur dat mensen met een laag zelfbeeld vaker psychische problemen krijgen. We hopen dat we dat voor kunnen zijn, door er al vroeg mee aan de slag te gaan.”

Iedere dag vullen de jongeren een soort dagboekje in. “Daarin beschrijven ze dingen die ze hebben meegemaakt die dag, die hen een positief gevoel gaven”, vertelt Maud Daemen, promovenda bij Psychiatrie en Neuropsychologie. “Later gaan ze die gebeurtenissen verbinden aan een positieve eigenschap. Bijvoorbeeld: ik voelde me fijn omdat ik ben gaan hardlopen, ik ben een doorzetter.”

Ondertussen wordt hun zelfbeeld gemeten. “Expliciet, maar ook impliciet”, zegt Postma. De app staat niet op zichzelf, de jongeren krijgen ook begeleiding. “Om de week hebben ze een gesprek met een SELFIE-therapeut, in de week tussen de gesprekken krijgen ze een e-mail.”  Een aantal van de proefpersonen is sowieso al in therapie. “Daar komt het zelfbeeld ook vaak ter sprake, want het speelt bij veel diagnoses een rol, maar nu richten we ons er specifiek op.”

Omdat het onderzoek grotendeels digitaal is, kan het ook tijdens de coronacrisis blijven doorlopen. “We hebben zelfs meer aanmeldingen dan ooit binnen gekregen in de afgelopen weken”, zegt Daemen. “Maar dat kan ook zijn omdat we toen met de online werving zijn begonnen.” Toch beïnvloedt de crisis het onderzoek ook. “Na een paar weken krijgen de deelnemers de opdracht gedrag uit te voeren dat past bij een positief zelfbeeld”, zegt Postma. “Vaak is dat iets sociaals: vragen of iemand mee wil gaan winkelen bijvoorbeeld of een kopje koffie drinken. Dat gaat nu niet, dus daar is het wel zoeken.”

Meer weten? www.selfiestudie.nl

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)