Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘Je persvrijheid of je leven’

‘Je persvrijheid of je leven’

Photographer:Fotograaf:

archief Lieve Smeets

Maastrichtse masterstudent wint columnwedstrijd Roosevelt Foundation

MAASTRICHT. Het is haar eerste column ooit. Maar ‘Je persvrijheid of je leven’ viel meteen in de prijzen. De column van de Maastrichtse masterstudent strafrecht, Lieve Smeets, bleek de beste van de 115 inzendingen die de organisatie  - Vrijheidscolleges en Roosevelt Foundation -  ontving. Ze krijgt 200 euro én een uitnodiging voor de uitreiking van de Four Freedom Awards komend jaar.

De wedstrijd draait om de vier vrijheden die de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in 1941 noemde toen hij het Amerikaanse congres, en daarmee het Amerikaanse volk, opriep zich niet afzijdig te houden van de strijd in Europa: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. De Roosevelt Foundation in Middelburg (Roosevelts voorouders waren Zeeuws) en de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York reiken ieder jaar (beurtelings) de Four Freedoms Awards uit aan personen of organisaties die zich sterk hebben gemaakt voor deze vier vrijheden. Onder anderen Harry Truman, prinses Juliana, Kofi Annan, Desmond Tutu, Nelson Mandela, Angela Merkel. Dit jaar kon de uitreiking aan prijswinnaar de Verenigde Naties vanwege corona niet doorgaan.

Vrije pers

“Je moest één van de vier kiezen. Voor mij werd dat vrijheid van meningsuiting, meer precies: persvrijheid”, vertelt Lieve Smeets. “Dat vind ik heel belangrijk. Ik zit zelf in de journalistiek, ik schrijf voor Observant. Ik kwam op de site van Amnesty International het verhaal van de Russische onderzoeksjournalist Elena Milashina tegen die, nadat ze kritiek had op de corona-aanpak van de Russische overheid, vervolgd werd. In Nederland kun je als journalist zeggen en vragen wat je wilt. Dat vind ik heel belangrijk, maar tegelijkertijd denk ik dat wij er vaak te weinig bij stilstaan dat persvrijheid zo’n groot goed is.”

Lof

Zij hoorde vandaag via Skype van Esther Lubberding, directeur van de Vrijheidscolleges (zij organiseren in de aanloop naar 5 mei colleges in het hele land rondom de vier vrijheden) en Han Polman, voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland, dat zij als winnares uit de bus is gekomen. De jury is vol lof hoe Smeets de situatie in Nederland verbindt aan die in Rusland. “Lieve schrijft op een prettige manier. Haar column is toegankelijk en verslapt op geen enkel moment. Het is knap hoe ze de coronacrisis weet te koppelen aan het recht op vrijheid van meningsuiting en specifiek persvrijheid in Nederland en Rusland.” Ook de link die ze legt tussen corona en persvrijheid krijgt een compliment. Smeets in haar column: “Zeker in tijden als deze moeten we kunnen rekenen op journalisten die ons kritisch de waarheid voorleggen. We leren om zelf na te denken en meerdere invalshoeken in acht te nemen.”

Toekomst

Gaat ze nog meer columns schrijven? “Als ik de kans krijg om ze te publiceren wel. Ik vond het leuk om mijn eigen mening te geven en andere mensen aan het denken te zetten. Dat iedereen beseft hoe goed wij het hebben in Nederland als het gaat om persvrijheid.” Om te vervolgen: “Normaal schrijf ik journalistieke stukken die zo objectief mogelijk moeten zijn.” Haar eerstvolgende artikel verschijnt al weer volgende week op de Observantsite.

Lees hier de winnende column van Lieve Smeets

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)