Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik krijg het allemaal niet af”

“Ik krijg het allemaal niet af”

Photographer:Fotograaf:

Logo FEM website UM

Vrouwelijke wetenschappers trekken aan het kortste eind tijdens de crisis

MAASTRICHT. Veel wetenschappers moeten hun onderwijs en onderzoek combineren met de zorg voor kinderen. Dat schuurt. Vooral vrouwen houden te weinig tijd over voor onderzoek en subsidieaanvragen. Zij trekken aan het kortste eind, zegt netwerk FEM van de Universiteit Maastricht. Daarom stelt FEM de situatie aan de kaak bij subsidieverstrekker NWO.

Het bestuur van FEM, een UM-netwerk dat empowerment van vrouwen en vrouwelijk leiderschap promoot, schreef vorige week een brief aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). Aanleiding was de aankondiging van NWO om de deadline voor inzendingen voor een VIDI (subsidie voor ervaren onderzoekers van maximaal 800 duizend euro) niet te verlengen. “Dit besluit zal ernstige gevolgen hebben voor vrouwen in de wetenschap en onderzoekers met zorgtaken”, twitterde FEM. Ook actiegroep Athena’s Angels (niet-Maastrichtse hoogleraren Eveline Crone, Naomi Ellemers, Judi Mesman en Ineke Sluiter) vreest dat vrouwen worden benadeeld en klopte aan bij NWO.

Nu al blijkt uit gesprekken met editors en het aantal inzendingen voor vaktijdschriften dat vrouwen minder artikelen hebben geschreven tijdens de lockdown, stelt FEM. Vooral als gevolg van een onevenredige verdeling van zorgtaken thuis, staat er in de brief. Ze hebben simpelweg geen tijd meer om subsidievoorstellen te schrijven. Uiteindelijk zal dit zijn weerslag hebben op promoties of een vaste aanstelling, vreest FEM.

Toch beperkt de frustratie onder vrouwelijke wetenschappers zich niet tot NWO-aanvragen. Zo haakte Rianne Fijten, een van de vijf bestuursleden van FEM en senior-wetenschapper bij Maastro Clinic, af bij het aanvragen van een beurs van het Hanarth Fonds dat wetenschappelijk onderzoek financiert op het gebied van kunstmatige intelligentie en zeldzame vormen van kanker. Sinds de crisis werkt ze thuis en zorgt ze bijna fulltime voor twee kinderen, een van bijna twee, de ander vier. “Mijn echtgenoot is fysiotherapeut; zijn werk op de praktijk is doorgegaan. Het fonds heeft 2 juni als deadline, maar ik heb de afgelopen tijd alleen maar zitten stressen – ‘ik krijg het allemaal niet af, ik moet dit nog, ik moet dat nog’. Toen dacht ik: ‘Als zij de deadline niet gaan verzetten, dan laat maar.’ Het is niet te doen.” Het is een strijd met jezelf, als wetenschapper, als werknemer die het goed wil doen, en als moeder, geeft ze toe, “maar het is vooral teleurstellend omdat je weet dat je blijft steken op de academische ladder. Door zwangerschappen publiceer je minder. Je hebt dus al een achterstand. En hoe minder subsidies je binnenhaalt, hoe minder snel je carrière maakt. Ik wil volgend jaar universitair docent worden, dat heb ik ook met mijn leidinggevende besproken, maar hoe moet dat zonder subsidies? Ik voel continu druk. Ik vraag me echt af hoe de onderzoekswereld, incluis NWO, ervoor gaat zorgen dat wij een eerlijke kans krijgen.” 

Trouw publiceerde afgelopen woensdag een artikel over hetzelfde thema: “Mannelijke wetenschappers profiteren van de crisis. Ze maken vaker dan hun vrouwelijke collega’s aanspraak op beurzen en ze publiceren meer.” Het Diversity & Inclusion Office van de Erasmus Universiteit waarschuwt in een zogenoemde whitepaper voor deze tweedeling, schrijft de krant. Het hoofd van het Rotterdamse Diversity Office, Semiha Denktaş, legt net als Rianne Fijten de vinger op de zere plek. In Trouw zegt Denktaş: “Je kansen op financiering van onderzoek nemen af als je minder publiceert.” En dat schaadt je carrière.

FEM organiseert op donderdag 28 mei een digitale rondetafeldiscussie over de consequenties van de pandemie voor het onderwijs en onderzoek. “Onderzoek vraagt tijd en ruimte om adem te halen en om creatief te zijn. Dit is niet iets dat je tussendoor kunt doen, tussen het spelen met Lego, het klaarmaken van een lunch en de was”, luidt de boodschap.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)