Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“We zijn geen bewaarbibliotheek”

“We zijn geen bewaarbibliotheek”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Boekenmarkt UB

MAASTRICHT. “Aan de kant, want ik houd het niet meer!” roept een meisje met een enorme stapel boeken in haar armen. Afgelopen zaterdag 9 november opende de Maastrichtse universiteitsbibliotheek haar deuren voor een markt waar verouderde boeken voor een schijntje van de hand gingen.

De literaire klassieker De gebroeders Karamazov van de Russische schrijver Dostojevski, De Dikke van Dale, maar ook studieboeken over accounting en cardiologie; ze liggen allemaal in grote bakken in de hal van de UB binnenstad. Voor de woordenboeken en waardevolle naslagwerken moet wat dieper in de buidel worden getast, maar alle andere exemplaren krijgen voor €1 een nieuwe eigenaar.
“Het is nu het tweede jaar dat we deze markt organiseren; we willen dat alle boeken een goede nieuwe bestemming krijgen. Beter een tweede leven in de kast van een student, dan eindigen in de papiercontainer” zegt Fons van den Eeckhout, clusterbibliothecaris gezondheidszorg. “Daarnaast zijn we geen bewaarbibliotheek en willen we van de beschikbare ruimte liever studieplekken maken dan dat we er boekenrekken neerzetten.”
Het valt op dat er vooral medische uitgaves worden aangeboden. “We kunnen niet elk jaar de collecties van iedere faculteit controleren op overbodige werken. Vandaar dat er nu vooral boeken van Randwyck te koop zijn. Volgend jaar zijn weer andere faculteiten aan de beurt.”
De boekenmarkt leverde een bedrag op van €2400, een verhoging ten opzichte van vorig jaar, toen het bedrag onder de €2000 bleef. Wat gebeurt er met die opbrengst? “Het geld dat we binnenkrijgen gaat naar het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds. Dit fonds stimuleert onder andere de digitalisering van oude werken. Zo is de opbrengst van vorig jaar besteed aan de digitalisering van het Weekblad van het Regt. Binnenkort is die digitalisering voltooid. Leuk om te zien waar wij geld voor hebben ingezameld.”

Iris Becx

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)