Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Amsterdam

Amsterdam

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik studeerde pas twee jaar, maar toen wist ik het al: ik ga naar Amsterdam. In Amsterdam gebeurt het. Hier zijn de mensen hip, kun je toeristen aanrijden met de fiets en liggen de banen voor het oprapen. In Amsterdam ga je lekker borrelen in de Pijp of met papieren zakken biologisch verantwoorde boodschappen doen. In Amsterdam kun je lekker jezelf zijn.

Amsterdam, Amsterdam, Amsterdam.

In Maastricht zijn de studenten er vol van en ik heb er een tijdje gewoond. Ik liep er stage en op vrijdagavond stond ik in De Groene Vlinder. Hier zag ik een meisje met suikerspinhaar. Ze had het in een knot boven op haar hoofd gebonden met een vieze zakdoek. Heel erg Amsterdams. Met haar wilde ik gezien worden.

Simone had filosofie gestudeerd en was dus erg slim. “Ik ben een feministe van de moderne tijd”, zei ze. Ik keek naar haar kapsel en vroeg me af of ik misschien ook een hondenborstel moest kopen om erbij te horen. “In Amsterdam is elke vrouw een individu, hier mogen we onszelf ontplooien. Ik heb bijvoorbeeld nooit een bh aan, geen probleem hier. Dat mensen ergens anders zouden willen wonen, snap ik gewoon niet.”

Ik stamelde dat ik dat ook niet snapte. “Voor mensen uit de provincie zoals jij, is het moeilijk in het begin”, zei ze, “maar uiteindelijk zal ook jij je onderscheiden van de massa. Ik help je wel.”

Op dat moment werd Simone geroepen. “Daar zijn de anderen”, zei ze, “ik zal je even voorstellen”. Het waren vier meisjes, allemaal met dezelfde zakdoek in een bos van klitten. “Dit is Anne, ze studeert in Limburg”, zei Simone terwijl ze mijn bh alvast probeerde los te maken. “Anne is nog heel erg op zoek naar zichzelf.”

“Dan ben je op de juiste plek”, zei een Simone-kloon, “je mag mijn zakdoek wel lenen”.

“Niet zo snel”, zei Simone, “ze moet nog wennen aan Amsterdam. Het kan heel beangstigend zijn om je ‘ware ik’ te ontdekken. Daar heb ik een college over gehad.”

Toen ging ik op zoek. Niet naar mezelf, maar naar een wc om mijn bh weer vast te maken.

AMoraal

 

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)