Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Promovendi moeten eed afleggen

Promovendi moeten eed afleggen

Photographer:Fotograaf:

Pixabay

MAASTRICHT. UM-promovendi moeten publiekelijk beloven dat ze zich te allen tijde zullen houden aan de regels van wetenschappelijk integriteit. Ook de valorisatieparagraaf is aangepast en heet nu ‘impact-paragraaf’. Dat staat in het nieuwe promotiereglement van de UM, dat in oktober ingaat. 

Na de verdediging van het proefschrift, maar vóór de uitreiking van het diploma moeten promovendi in een eed verklaren dat ze zich eerlijk, nauwgezet, transparant, onafhankelijk en verantwoord zullen gedragen. Deze belofte moet het streven naar wetenschappelijke integriteit meer gewicht geven. Het is een initiatief van het UM platform voor Onderzoeksethiek en Integriteit.

Ook de begeleider krijgt meer verantwoordelijkheid. Promotores moet zich ervan verzekeren dat onderzoek en proefschrift integer tot stand zijn gekomen. Sinds vorig jaar kunnen promovendi zelf een plagiaatcheck uitvoeren via de website van de universiteitsbibliotheek.

De valorisatieparagraaf is in het nieuwe reglement omgedoopt tot ‘impact-paragraaf’. Moest eerst een maatschappelijke of economische waarde van het proefschrift worden beschreven, nu is een louter wetenschappelijke impact voldoende. 

Sinds de invoering in september 2014 is er veel discussie geweest over de valorisatieparagraaf. Bij fundamenteel onderzoek is er niet altijd een duidelijke maatschappelijke of economische relevantie, klonk het steeds. Dat was de reden dat veel onderzoekers niets zagen in de paragraaf.

Tot slot is het nu - op initiatief van de faculteit cultuur- maatschappijwetenschappen, Hogeschool Zuyd en de Jan van Eijk Academie - mogelijk om te ‘promoveren in de kunsten’. Hierin kunnen promovendi promoveren op zowel een proefschrift als een artistiek project.

Vorig jaar al is het ius promovendi oftewel het recht om de doctorstitel te verlenen aangepast. Dat is sindsdien niet alleen weggelegd voor hoogleraren maar ook voor hoofddocenten.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)