Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"UM maakt fout, wij moeten boeten"

"UM maakt fout, wij moeten boeten"

Photographer:Fotograaf:

Simone Golob

Tentamen ongeldig verklaard; studenten verontwaardigd en boos

MAASTRICHT. Deze week werd het eerstejaarstentamen Quantitative Methods 2 ongeldig verklaard omdat studenten gespiekt zouden hebben. Studenten reageren verontwaardigd, teleurgesteld en boos. Niet in de laatste plaats omdat de School of Business and Economics de spelregels na de toets heeft aangepast waardoor ‘niet betekenisvolle’ tussendoor-testjes opeens doorslaggevend zijn voor het al dan niet behalen van de toets.

Maandagmiddag, meteen nadat de examencommissie van de School of Business and Economics (SBE) het slechte nieuws stuurde naar alle 1200 eerstejaars, startte Luca Brablec een online petitie. Inmiddels is deze (dinsdagmiddag 23 juni) bijna tweehonderd keer ondertekend. De Duitse student International Business hoopt dat de examencommissie de beslissing over de ongeldigheidsverklaring gaat herzien. En overigens niet alleen dat. Pijnlijk vindt hij ook de consequentie dat de zogenaamde ‘quizzen’ – acht meerkeuzevragen over wiskunde en statistiek gedurende het blok om studenten ‘makkelijker’ door de stof te loodsen –  opeens doorslaggevend zijn voor het al dan niet behalen van het vak.

Ook zijn Nederlandse studiegenoten Tom van Rixtel en Lotte Ruisaard vinden het onbegrijpelijk. Ruisaard: “Die quizzen waren niet eens verplicht. Ze zijn er vooral om jezelf te testen. Je kon er alleen bonuspunten mee verdienen voor je eindcijfer.” In het handboek staat letterlijk: “Deze quizzen zijn een bonus in the purest sense of the word: je verliest niets als je niet serieus deelneemt (…).”  Overigens is de ongeldigheidsverklaring een besluit van de examencommissie; bij de vervolgmaatregelen is ook onder andere het onderwijsinstituut betrokken.

Ruisaard had een voldoende gehaald voor QM2, zo wist ze vrij snel na het maken van haar examen op 12 juni, “maar dat cijfer telt nu dus niet. Zo vervelend, want ik had echt goed geleerd en zeker niet gefraudeerd.” En nee, ze heeft niet genoeg bonuspunten voor de quizzen bij elkaar gesprokkeld. “Ik kom net een paar punten tekort.” Van Rixtel zit in hetzelfde schuitje. QM2 gehaald, vervolgens ongeldig verklaard, maar te weinig bonuspunten en daardoor gezakt. Ze mogen het op 17 juli nog eens proberen, tijdens het hertentamen. Van Rixtel: “Ik heb een bijspijkercursus gedaan: twee dagen lang, vijf uur achter elkaar. Moet ik dat straks, in juli, opnieuw gaan doen?”

Ruisaard begrijpt “ergens” nog wel dat de toets ongeldig is verklaard omdat een groep studenten zou hebben gefraudeerd via onderlinge chats, maar waarom krijgt dan niet iedereen een nieuw tentamen? Een eerste kans? Dit alles is immers veroorzaakt door een menselijke fout. Een medewerker van SBE vergat de randomisatie in te stellen, een anti-fraude maatregel. De bedoeling was dat studenten in andere volgorde de vragen zouden krijgen, wat uitwisseling van antwoorden lastig maakt. Maar nu kreeg iedereen exact dezelfde toets.  Een fout van de universiteit, benadrukt Brablec. “Daar moeten wij niet de dupe van worden!” Van Rixtel: “Zij krijgen het niet geregeld en nu het fout gaat, leggen ze de gevolgen bij ons neer.”

Een Duitse tweedejaars International Business wil niet met haar naam in Observant, uit angst voor negatieve gevolgen: “Ik voel me totaal niet gesteund door de universiteit.” En nee, ze heeft niet afgekeken, ze wist niet eens van het bestaan van chatgroepen waarin antwoorden werden uitgewisseld. En ja, ze had de toets goed gemaakt. “Ik moet nu boeten voor een fout die de opleiding heeft gemaakt. Deze beslissing is zo radicaal, er wordt totaal geen rekening gehouden met goedwillende studenten. Ik zou willen dat de faculteit een verklaring uitbracht hoe nu verder, dat er ruimte zou zijn voor discussie. Maar we horen niets. Ik heb daarom een officiële klacht ingediend.”

Het ongeldig verklaren van de toets is voor haar als tweedejaars extra zuur, legt ze uit. “Als ik dit vak niet haal, kan ik niet komend semester naar het buitenland.” Zo heeft iedere student een eigen verhaal. Brablec baalt van zijn GPA (grade point average, het gemiddelde op basis van eerste poging van 7 van de 8 vakken van jaar 1). Hij haalde een hoog cijfer voor QM2 wat zijn GPA enorm had doen stijgen.  En dat was gunstig met het oog op de toekomstige buitenlandervaring: hoe hoger het GPA hoe hoger de kans om op de gewenste universiteit terecht te komen.

Blokcoördinator Christian Kerckhoffs wil niet reageren op vragen van Observant. Hij benadrukt dat de beslissing om de toets ongeldig te verklaren afkomstig is van de examencommissie en niet van hem. Eenzelfde boodschap stuurde hij per e-mail aan alle studenten. “Waarschijnlijk is het hem opgelegd van hogerhand”, klinkt het uit de mond van studenten. 

Wendy Degens, Riki Janssen

Lees hier het interview met Erik de Regt, voorzitter van de examencommissie van de School of Business and Economics

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)