Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studenten willen massaal afreizen naar Maastricht

Respons op enquête

MAASTRICHT. Zeker vijftienduizend studenten willen fysiek naar de stad Maastricht komen in het nieuwe academisch jaar. Dat blijkt uit de reacties op een enquête die de Universiteit Maastricht onlangs heeft verzonden naar alle huidige en aankomende studenten.

Verschillende UM-faculteiten zijn nog steeds aan het puzzelen met hun onderwijs, maar dat het een combinatie wordt van online en on campus is zeker. Om een betere inschatting te kunnen maken van het aantal studenten dat echt, fysiek, naar Maastricht wil komen, stuurde de UM onlangs een enquête naar alle huidige (inclusief afstudeerders) en aankomende studenten: 29 duizend in totaal. Iets meer dan de helft reageerde; 95 procent van hen zegt naar Maastricht te willen komen.
De enquête was niet bedoeld als marketing- of bindingsinstrument, onderstreepte Fons Elbersen, interim woordvoerder van de UM, eerder in Observant. Het was niet hun doel om vooraangemelde eerstejaars over te halen voor de UM te kiezen. 
Vooraanmeldingen zijn “dagkoersen”, aldus Elbersen. Het gaat universiteiten om het werkelijke aantal inschrijvingen. Wel is er een landelijke groeitrend zichtbaar. Ook in Maastricht. Meer scholieren hebben een vwo-diploma gehaald en minder scholieren nemen een tussenjaar voor een reis, maatschappelijke stage of bijbaantje.

Het was Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht, die de respons op de enquête aanhaalde tijdens een bijeenkomst in het Provinciehuis waar tekst en uitleg werd gegeven over afspraken tussen de Limburgse onderwijsinstellingen en het openbaar vervoer. 

De Provincie trommelde de pers op omdat ze het initiatief heeft genomen tot samenwerking tussen NS, Arriva en de mbo’s, hbo’s en universiteiten in Limburg. Vanaf augustus wordt er weer een stroom van scholieren en studenten verwacht in bussen en treinen. Om grote pieken te voorkomen en alle gebouwen bereikbaar te houden, is er gekozen voor een “integrale aanpak” en “die is uniek in Nederland”, vertelt gedeputeerde Carla Brugman. “We willen op deze manier de ov-vrees wegnemen.”

Er is onder andere afgesproken dat er dertig minuten verschil is tussen de starttijden van verschillende onderwijsinstellingen. Dus waar bijvoorbeeld de ene mbo-opleiding om half acht de deuren opent, volgt een andere mbo-instelling om acht uur. De precieze invulling is nog niet duidelijk. Elbersen zegt later desgevraagd dat “de universiteit meewerkt aan een goede spreiding”, maar dat er vanaf september “in beginsel” niets verandert aan de reguliere begintijd van de eerste onderwijsgroep: acht uur.

Op de vraag of er ook op zaterdagen onderwijsgroepen gaan plaatsvinden, antwoordt Bos dat hij die dag “niet in de planning heeft zien langskomen”. Hij gaat er ook niet vanuit, “we denken aan onze studenten en docenten”, doelend op de toch al hoge werkdruk waaronder veel docenten hebben gewerkt de afgelopen maanden.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)