Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een andere kijk op de wereld

Een andere kijk op de wereld

Tussen kunst en wetenschap

Wie: Lex Borghans, hoogleraar arbeidseconomie en sociaal beleid bij de School of Business and Economics

Fototentoonstelling: In almost every picture 7, Erik Kessels, nog tot 17 november te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven

Voor wie: economiestudenten

Een vrouw richt een geweer op de camera, om haar heen kijken mensen toe. Het is het onderwerp van de serie foto’s In almost every picture 7 van Erik Kessels. “Hij heeft de foto’s niet zelf gemaakt”, zegt econoom Lex Borghans. “Deze vrouw gaat ieder jaar naar de schiettent op de Tilburgse kermis. Als je raak schiet krijg je een foto van jezelf, die heeft ze allemaal bewaard.” Kessels zette de foto’s op een rij en zag er meer in dan alleen een persoonlijk document. “Je ziet Nederland door de jaren heen. De achtergrond en de houding zijn hetzelfde, maar de kleren, brillen en leeftijden veranderen.”

Iets anders zien dan anderen, dat is wat Kessels doet volgens Borghans. “Er is een documentaire over hem, De kijk van Kessels (terug te zien op www.hollanddoc.nl), die heeft veel indruk op me gemaakt. Hij ontdekt patronen, ziet iets universeels in wat voor anderen nietszeggende foto’s zijn. Dat is knap.” Ook in zijn eigen foto’s zoekt Kessels het buiten het normale. “Zo constateerde hij dat mensen hun kinderen alleen fotograferen als er iets leuks is. Dus maakte hij een serie met foto’s van kleine ongelukken: bloedneuzen en blauwe plekken.”

Wetenschappers moeten volgens Borghans eenzelfde originele blik op de wereld hebben. “Dat is het startpunt van ieder wetenschappelijk onderzoek: iets zien wat anderen niet zien. Het gaat niet alleen om correcte analyses, hoewel dat natuurlijk ook belangrijk is, maar om het lef en de creativiteit te hebben om het anders te doen. Die kant van wetenschap is essentieel, we moeten met verbazing naar de wereld kijken.”

Hij noemt een voorbeeld van een congres dat hij laatst bezocht. “Het ging over obesitas. Een Amerikaanse onderzoeker had een populair kookboek geanalyseerd. Het was al honderd jaar oud, maar telkens geüpdate en opnieuw uitgebracht. Wat bleek: de ingrediënten voor de recepten die er van begin af aan in hadden gestaan waren vetter geworden en de hoeveelheden groter.”

Ook zijn eigen studenten adviseert Borghans een open blik te hebben. “Samen met Trudie Schils geef ik een vak waarbij studenten hun eigen economische model moeten maken. Doe het raam open en kijk naar buiten, zeg ik dan. Overal zit wel iets economisch aan. Een student analyseerde bijvoorbeeld de aankomsttijd op een feest. Laat komen is cool, maar als je er pas vijf minuten voor het einde bent heb je het feest gemist. Wat is de beste tijd om aan te komen? Dat is de economische kijk die je zoekt.”

In deze rubriek bevelen docenten kunst aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)