Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Weer botsing van zwarte gaten gemeten via zwaartekrachtgolven

Weer botsing van zwarte gaten gemeten via zwaartekrachtgolven

Photographer:Fotograaf:

De pijlen geven de draaiingsas aan van de zwarte gaten. Beeld: Ligo/Virgo

Opnieuw is er een grote ontdekking gedaan met behulp van zwaartekrachtsgolven. De telescopen in de VS (LIGO) en in Europa (Virgo), waar de UM vanaf 2017 bij aangesloten is, hebben in mei 2019 golven opgevangen die het gevolg zijn van een botsing van twee zwarte gaten. 

Opmerkelijk is dat de zwarte gaten zwaarder zijn dan ooit op deze manier is waargenomen. Uit de botsing ontstond een nieuw zwart gat, dat nog zwaarder was. De botsing vond 7 miljard jaar geleden plaats op een afstand van miljarden lichtjaren van de aarde.

“Deze vondst zet onze kennis van zwarte gaten op zijn kop”, zegt Jo van den Brand, hoogleraar bij de Maastrichtse onderzoeksgroep Gravitational Waves en Fundamental Physics. “We hadden nooit gedacht dat ze zo zwaar konden zijn.” Tot voor kort (april) was Van den Brand tevens woordvoerder van Virgo.

De Universiteit Maastricht zet op dit moment het testcentrum ETpathfinder op poten in Randwijck, waar nieuwe technieken worden ontwikkeld voor de toekomstige generatie zwaartekrachtdetectoren, zoals de Einstein Telescoop. In 2022 besluit een internationaal panel of deze telescoop in Zuid-Limburg of in Sardinië wordt gebouwd.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)