Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Twee starting grants voor Maastricht

Twee starting grants voor Maastricht

MAASTRICHT/NEDERLAND. Katie Kuschminder en Olga Zvonareva van de Universiteit Maastricht hebben beiden een starting grant ontvangen, een Europese onderzoeksbeurs voor jonge wetenschappers. Nederland ontving er dit jaar in totaal 42. 

De zogeheten starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers met minstens twee en hooguit zeven jaar werkervaring na hun promotie. Met de beurzen, die oplopen tot 2,5 miljoen euro per stuk, kunnen zij een eigen onderzoeksteam aan het werk zetten.

Dit keer kende de Europese onderzoeksraad ERC 436 beurzen toe, voor een totaalbedrag van 677 miljoen euro. Dat is 56 miljoen euro meer dan vorig jaar. De slagingskans was zoals altijd klein: slechts 13 procent van alle aanvragen werd gehonoreerd.

Van alle starting grants sleepte Nederland 9,6 procent in de wacht. Net als vorig jaar gingen de meeste beurzen in ons land naar wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (8). Ook de Universiteit Utrecht doet het goed (5), gevolgd door de Universiteit Leiden (4) en de NWO-instituten (4). De Universiteit Maastricht sleepte er twee binnen.

Katie Kuschminder, universitair docent bij UNU-Merit, focust in haar onderzoek op reintegratie, reizen van migranten en beleid rondom migratie. In mei sprak Observant haar voor de serie 'dilemma's van wetenschappelijke integriteit', over hoe vluchtelingen en migranten te interviewen en de problemen die zich daarbij voordoen, onder andere bij het geven van toestemming en het ondertekenen van formulier.

Olga Zvonareva werkt als universitair docent bij Health, Ethics and Society. Zij is geinteresseerd in de sociologie van biogeneeskunde en publieke gezondheid, wetenschap- en technologiestudies en innovatiestudies en bioethiek.

Al jaren presteert Nederland opvallend goed in het aanvragen van Europees onderzoeksgeld. Niet voor niets waren de universiteiten woedend toen voor de vakantie bleek dat er miljarden minder worden uitgetrokken voor het Europese wetenschapsbudget dan aanvankelijk de bedoeling was. 

WD/HOP, Evelien Flink

Universiteiten

 

Universiteit van Amsterdam

8

Universiteit Utrecht

5

TU Delft

2

Radboud Universiteit

2

Universiteit Leiden

4

Rijksuniversiteit Groningen

1

Tilburg University

1

Universiteit Twente

1

TU Eindhoven

3

Wageningen University

3

Erasmus Universiteit

2

Universiteit Maastricht

2

Totaal

34

   

Instellingen en UMC's

 

UMC Utrecht

1

KNAW

1

Leids Universitair Medisch Centrum

1

Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie

1

NWO-instituten

4

Totaal

8

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)