Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Voorlopige inschrijfcijfers UM: bijna 14 procent meer eerstejaars

Voorlopige inschrijfcijfers UM: bijna 14 procent meer eerstejaars

Photographer:Fotograaf:

Lukas via Pexels

MAASTRICHT. Het aantal eerstejaars aan de Universiteit Maastricht groeit dit academisch jaar met bijna 14 procent. In totaal studeren er nu meer dan twintigduizend studenten aan de UM. Het merendeel komt uit het buitenland, zo’n 44 procent heeft een Nederlands paspoort. Het gaat hier om voorlopige cijfers, peildatum 1 september.

In de cijfers van 1 september, die zijn vergeleken met de oktobertelling van 2019, zijn ook de studenten meegenomen die wel al hebben betaald, maar op dat moment nog niet waren ingeschreven.

Bachelor
De groei van de eerstejaars is universiteitsbreed, al zijn er verschillen tussen de faculteiten. Kijkend naar de instroom bij de bachelor stijgt de faculteit Science and Engineering (FSE: 33,4 procent) het hardste. Die winst komt grotendeels op het conto van de bachelor ‘Data Science and Artificial Intelligence’. Daar hebben ze ruim de helft meer eerstejaars dan vorig jaar. Bij het anders zo populaire University College Maastricht (-8 procent) en Maastricht Science Program (-6 procent) dalen de inschrijvingen.
Bij de faculteit psychologie en neurowetenschap (FPN) zijn er vanwege een hogere fixus veel meer eerstejaars bij de Nederlandse bachelor (111 tegenover 76 vorig jaar; een stijging van 46 procent).
De School of Business and Economics (SBE) telde vorig jaar ruim 12 procent meer eerstejaars; dit jaar is er een lichte daling (-0,5 procent). SBE is de enige faculteit met een kleiner eerste jaar dan in 2019.

Master
Bij de masters zijn FPN (+35,3 procent) en SBE (+29,2 procent) de hardste stijgers. Bij die laatste is ‘Financial Economics’ twee keer zo groot als vorig jaar en ook ‘Fiscal Economics’ doet het goed (+63 procent). Bij FPN is de groei te danken aan de double degree master ‘International Joint Master of Research in Work and Organizational Psychology’ (+200 procent) en ‘Psychology’ (+25 procent). De andere twee masters van die faculteit krimpen.
De masterinschrijvingen van de faculteit Health Medicine and Life sciences (FHML; -1,2 procent), FSE (-3,8 procent) en Fasos (-8,1 procent) lopen terug. De voornaamste schuldigen: bij FHML is ‘Health Sciences’ vanaf dit jaar gestopt, bij FSE loopt ‘Biobased Materials’ terug en bij Fasos zijn alle masters kleiner dan vorig jaar, behalve ‘European Studies on Society, Science and Technology’.

Er gaat niets boven Groningen
Het percentage Nederlanders daalt net als in de afgelopen jaren. Dit jaar heeft een kleine 44 procent een Nederlands paspoort. Na de Nederlanders volgen nog altijd de Duitsers (20,9 procent) en de Belgen (8 procent).
Bij de bachelor groeien daarnaast de inschrijvingen uit Frankrijk (+43 procent), Polen (+26 procent) en Bulgarije (+26 procent) . Opvallend detail: de aanwas vanuit het vwo uit Groningen stijgt met 1000 procent; vorig jaar één, nu elf.
Bij de masters is Luxemburg (+150 procent) de uitschieter. De aanwas uit Griekenland (-28 procent) en Groot-Brittannië (-24 procent) zakt.

Zachte knip
Studenten die hun vooropleiding nog niet helemaal hadden afgerond mochten dit jaar toch alvast met een vervolgopleiding beginnen. In totaal zitten er nu 353 studenten in een master die van deze zogenoemde ‘zachte knip’ gebruik hebben gemaakt. FHML steekt hier met 218 met kop en schouders bovenuit. Ook het bindend studieadvies is versoepeld, waardoor het aantal tweedejaars dit academisch jaar aanzienlijk hoger (+11 procent) is dan in september 2019.

Tutoren en onderwijsruimten
In totaal zijn er ruim 1100 meer studenten dan vorig jaar. Kan de UM deze groei wel aan? Zijn er genoeg tutoren en onderwijsruimten? “We verwachten van wel”, zegt UM-woordvoerder Fons Elbersen. Een groot deel van de groei komt voor de nieuwe bachelors ‘Digital Society’, ‘Business Engineering’ en ‘Global Studies’ (in totaal 338 studenten). “Hun komst is voorbereid. Ook voor de rest zijn er genoeg onderwijsruimten en tutoren. Er is een substantieel deel dat ervoor kiest om het onderwijs volledig online te volgen. Faculteiten hebben zich bovendien ook zelf voorbereid. Denk aan de onderwijstent bij Fasos. Daarnaast heeft elke faculteit al nieuwe staf in huis gehaald of ruimte gekregen om nieuw personeel aan te nemen.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)