Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Helderder denken met minder CO2 in de kamer

Helderder denken met minder CO2 in de kamer

Photographer:Fotograaf:

Wikimedia

Maastrichtse economen en gezondheidswetenschappers gaan samen onderzoek doen naar het binnenklimaat in de Tapijngebouwen. Niet omdat dat zo beroerd is, integendeel, het voldoet aan de hoogste normen. Maar de vraag is: voelen medewerkers zich gezonder? Presteren studenten beter? 

De economen en de gezondheidswetenschappers blijken los van elkaar al jaren onderzoek te doen naar binnenklimaat. Zo meten de economen al een tijd de luchtkwaliteit op 28 scholen in Limburg. Ze hebben in bijna 280 klassen sensoren opgehangen om onder meer het CO2-gehalte, de hoeveelheid fijnstof en de luchtvochtigheid te peilen.

“De ventilatie blijkt vaak extreem slecht”, zegt Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoed en finance. “De norm voor CO2 ligt binnen op duizend ppm (parts per million), maar wij treffen in sommige klassen regelmatig drieduizend ppm aan. Dat is niet goed, daar word je suf van. Al is het nog de vraag of het ongezond is.”

Alerter

Maastrichtse gezondheidswetenschappers concentreren zich al jaren op een ander aspect van het binnenklimaat: de effecten op de gezondheid. Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid, ontdekte dat een milde kou goed is voor de gezondheid. Het activeert de spieren en het zogeheten ‘bruin vet’, dat 'wit' vet verbrandt. Het verbetert ook de stofwisseling, wat weer goed is voor hart- en bloedvaten.

Volgens de laatste bevindingen, zegt Van Marken Lichtenbelt, is een variabele temperatuur het meest gezond, ook in onderwijsgebouwen. “Dus niet de hele dag strak 21 graden, maar meebewegen met de buitentemperatuur: ’s ochtends iets koeler en ’s middags iets warmer. Het bespaart bovendien veel energie in gebouwen.”

De gezondheidseffecten zullen in het gezamenlijke onderzoeksproject voor het eerst grondig worden getest, in het lab en op de Tapijn. Van Marken Lichtenbelt zal bestuderen hoe het lichaam op een dynamische binnentemperatuur reageert. Of studenten en medewerkers alerter zijn, meer energie verbruiken en een betere doorbloeding laten zien.

De economen richten zich op de luchtkwaliteit en de eventuele gevolgen voor de prestaties, maar ook voor de productiviteit en zelfs de denktrant, zegt Eichholtz. “Bij dat laatste knopen we aan bij de ideeën van Daniel Kahneman [Israëlische psycholoog en Nobelprijswinnaar], die onderscheid maakte tussen het snelle, intuïtieve denken en het inspannende, logische denken. We gaan bezien of er een verband is met het binnenklimaat. We vergelijken de prestaties op de hypermoderne Tapijn met die van de Tongersestraat.”

Duurzamer

De experimenten in het lab starten binnenkort, de metingen in de gebouwen zijn afhankelijk van de coronamaatregelen. Van Marken Lichtenbelt: “We wachten totdat de onderwijsruimten en kantoren weer voldoende in gebruik zijn.”

Het onderzoek is bekostigd door de SBE, het SWOL en het college van bestuur, dat al geld opzij had gelegd voor de evaluatie van de luchtkwaliteit in de Tapijngebouwen. Van Marken Lichtenbelt: “De uitkomsten laten tegelijk zien hoe je de UM-gebouwen verder kunt verduurzamen.”

Het komt hoogst zelden voor dat de faculteiten en SBE en FHML samen onderzoek doen. Het gebeurde eerder tijdens het project van de Gezonde Basisschool, maar dat was volgens Eichholtz dan ook de enige keer.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)