Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Als kind maakte ik altijd tekeningen van mijn zelfontworpen pretpark”

 “Als kind maakte ik altijd tekeningen van mijn zelfontworpen pretpark”

Photographer:Fotograaf:

Joey Roberts

Naam: Romar van Hegelsom (24, Sittard) * In het dagelijks leven: projectmedewerker ‘erkennen en waarderen’ en masterstudent Public Policy and Human Development * Woont in: Elsloo * Burgerlijke staat: single

Wat mis je het meest tijdens corona? De dagelijkse gang van zaken. Mijn collega’s en medestudenten in levenden lijve zien. Even kletsen na een bijeenkomst of samen een kop koffie halen. Niet de hele dag naar een computerscherm staren – mijn werk, studie en sociale leven spelen zich nu grotendeels daarop af. Ik ben van de zomer terugverhuisd naar mijn ouders. Ik voelde me te veel opgesloten in mijn studentenhuis. Mijn flatgenoten waren heel leuk, maar we hadden geen buitenruimte. Het was middenin het centrum, dus als ik deur uitliep, stond ik meteen tussen de toeristen – en daar waren er veel van. Nu kan ik gebruik maken van een tuin en makkelijker even op de racefiets stappen. Inmiddels heb ik een eigen plek gevonden in Sittard, daar verhuis ik deze week naar toe.

Slechtste eigenschap? Soms blijf ik lang over iets doordenken. Dat kan iets zijn waar ik mee zit of mee bezig ben, maar ook een politiek dilemma. Ik bekijk het van alle kanten en blijf maar nieuwe standpunten bedenken. Dit heeft absoluut ook voordelen, ik zorg dat ik alle perspectieven heb bekeken voordat ik een belangrijke beslissing neem, maar ik mag wel wat vaker tegen mezelf zeggen: het is goed nu, laat het maar even.

Wat wilde je vroeger worden? Piloot, tot ik vliegangst kreeg. Daar ben ik nu weer overheen, maar het leek me toch niet zo handig. Pretparkdirecteur; als kind maakte ik altijd tekeningen van mijn zelfontworpen pretpark. Architect, dat vloeide denk ik voort uit die tekeningen. Toen ik net begonnen was aan mijn bachelor European Studies, wilde ik nog een tijdje planoloog worden, maar dat vroeg te veel omscholing. Nu weet ik waar ik energie van krijg. Ik vind het mooi om mensen bij elkaar te brengen. Om samen een project op te zetten. Zoals nu bij ‘erkennen en waarderen’, daar kan ik mijn passie goed in kwijt. Hier zit ik ook nog eens in een internationale omgeving, ik zou het leuk vinden om dat te behouden.  Ik zou graag bij een universiteit, NGO of misschien de overheid werken. Het bedrijfsleven trekt me niet.

Als puber was ik… best makkelijk. Mijn ouders lieten me vrij om te doen wat ik wilde, maar ik wilde nooit zoveel, haha. Ik was een stille puber. Toen ik op kamers ging veranderde dat. Daar heb ik het uitgaansleven ontdekt.

Wat zoek je in een vriend? Iemand die me begrijpt. Dat klinkt simpel, maar het is niet vanzelfsprekend. Ik steun mijn vrienden door dik en dun en zij doen dat ook voor mij. Ik heb een vrij grote vriendengroep. Sommigen ken ik nog van de basisschool. Dat zijn de vriendschappen voor het leven. Zelfs als je elkaar een tijd niet hebt gezien, weet je dat het goed zit. Ik heb ook veel vluchtige vriendschappen gehad. Dat krijg je in een internationale gemeenschap als Maastricht. Als mensen dan weer terug naar hun eigen land gaan, is het heel moeilijk om de vriendschap te behouden, zelfs als je dat wel graag wil. Dat moet je accepteren.

Het moeilijkste aan de liefde. Iemand vinden voor wie ik mijn vrijheid wil opgeven. Die ik toe wil laten. Ik ben al een hele tijd single. Aan de ene kant zou ik wel graag een relatie willen, aan de andere kant moet ik dan mijn huis, mijn omgeving, met iemand delen. Dat is toch wel een grote verandering, daar moet je klaar voor zijn.

Ik ben een Limburger in hart en nieren. Ja, maar geen goede; ik heb al jaren geen carnaval gevierd. We gaan altijd op wintersport, ik duik alleen de vrijdag van tevoren de stad in. Maar verder ben ik een groot fan van Beppie Kraft, spreek ik dialect en zie ik mezelf als een Bourgondiër. Ik ben ook niet heel direct. Dat betekent niet dat ik nergens anders kan wonen. Dat kan de komende jaren zomaar wel eens gebeuren, denk ik. Maar over 10-20 jaar wil ik graag terug.

Laatste boek? Ik ben nu Best Served Cold van Joe Abercrombie aan het lezen, een fantasy boek. Het is een spannend verhaal. De hoofdpersoon heeft haar broer verloren en wil wraak nemen. Onderweg komt ze allerlei kleurrijke personages tegen. Het gaat over wat mensen drijft. Ik hou van fantasy, het sleept je echt even weg naar een andere wereld. Vooral nu is dat prettig, even afschakelen.

Ik erger me aan… negativiteit en neerslachtigheid. Een houding die zegt ‘de wereld is tegen mij’. Natuurlijk lukt soms iets niet, dat is ook niet erg, maar er van tevoren al vanuit gaan, dat vind ik jammer. Ik betrap mezelf er trouwens ook wel eens op. En dan erger ik me dood aan mezelf. Ik probeer me er bewust van te zijn en me er niet door te laten meeslepen.

Wat wil je nooit meer meemaken? Een scriptie schrijven. Het onderwerp is boeiend, maar onderzoek is niet voor mij weggelegd. In 2017 is het Europees Defensie Fonds opgericht. Daarmee investeert de Europese Commissie die zich tot die tijd niet direct en op eigen initiatief met dit soort zaken mocht bemoeiden, in defensieprojecten. Ik kijk hoe dit beleid tot stand is gekomen, hoe het kan dat het Europees Parlement en de lidstaten het hebben goedgekeurd. Het is heel procesmatig onderzoek. Ik zit alleen op mijn kamertje de structuur van de scriptie op te bouwen.

Wat mijn collega’s niet van mij weten. Ze weten heel veel niet, haha. Omdat we thuis werken, heb ik ze nog niet echt leren kennen. Wat mensen soms verrast, is dat ik viool speel. Ik ben er op de middelbare school mee begonnen. Ik ging mee met een vriend naar zijn pianoles, hoorde vioolklanken uit een ander lokaal komen en was verkocht. In mijn studententijd is het wat verwaterd – ik ben helemaal niet goed, dus oefenen in een gehorig studentenhuis wilde ik mensen niet aandoen – maar de laatste tijd pak ik het weer op.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)