Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oud-directeur Servatius aansprakelijk voor campusdebacle

MAASTRICHT. Leks Verzijlbergh, voormalig directeur van woningstichting Servatius is vandaag (woensdag) door de rechtbank in Den Bosch aansprakelijk gesteld voor de schade die de woningstichting leed vanwege het fiasco met de bouw van de grote studentencampus in Maastricht. Servatius claimt €67 miljoen schadevergoeding van Verzijlbergh en de toezichthouders (onder wie Harry Fekkers, voormalig adviseur van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht). Servatius vindt dat de oud-directeur te veel risico’s nam.
Vier jaar geleden werd het project, dat uiteindelijk bijna €200 miljoen zou moeten kosten, stopgezet. De stichting vindt dat ze kosten hebben gemaakt die nergens toe hebben geleid.
De studentencampus – een complex met studentenwoningen, sociale woningbouw, kantoren en een sporthal – zou verrijzen in Randwyck, tegenover het ziekenhuis. In 1999 werd Servatius benaderd door de gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht om een plan te maken voor studentenhuisvesting. Er kwam een ontwerp; de totale bouwkosten werden nog geschat op €42 miljoen. Toen werd besloten de campus uit te breiden met sportfaciliteiten en commerciële ruimten moest Servatius het plan voorleggen aan de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Het bouwen van een sporthal en kantoren behoort namelijk niet tot de kerntaken van een woningstichting. De minister ging in 2007 akkoord mits er aan een aantal voorwaarden zou worden voldaan.
De rechtbank zegt nu dat Verzijlbergh in strijd handelde met de voorwaarden van de minister. Hij gaf bijvoorbeeld betalingsgaranties af voor de totale bouw. Hij heeft, zo staat in de uitspraak, “zijn taak onbehoorlijk vervuld, zeker ook omdat er te weinig zekerheid bestond over een aantal zeer wezenlijke zaken zoals de deelname van de twee andere partners (gemeente Maastricht en de universiteit van Maastricht), de toekomstige exploitatie en de financiering”.  
Het is nog onduidelijk of Verzijlbergh ook de geëiste €67 miljoen moet betalen. De eerstvolgende rechtszitting daarover is op 10 januari.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)