Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verpleeghuizen proberen zoveel mogelijk open te blijven

Verpleeghuizen proberen zoveel mogelijk open te blijven

Photographer:Fotograaf:

Pexels

Nooit meer helemaal dicht: dat was het algemene sentiment bij verpleeghuizen na de lockdown in maart. De maatregel had te grote negatieve gevolgen voor bewoners, hun naasten en medewerkers. Het woord ‘onmenselijk’ viel meer dan eens. Nu de tweede golf in volle gang is, vroegen de Samenwerkende Academische Werkplaatsen Ouderenzorg, waaronder de AWO Zuid-Limburg, aan 76 verpleeghuizen of ze nog steeds bezoek toelaten. En zo ja, hoe ze dat vol houden.  

Na een relatief rustige zomer, zijn inmiddels in 25 procent van de onderzochte huizen besmettingen ontstaan. Sommige verpleeghuizen sluiten in zo’n geval de deuren helemaal voor bezoekers, maar de meerderheid probeert het anders op te lossen. Bijvoorbeeld door slechts de afdeling waar de besmetting heeft plaatsgevonden te sluiten, of bewoners (in samenspraak met familie) zelf te laten kiezen of ze bezoek willen ontvangen.

Het liefst willen de instanties maatwerk leveren en dus per geval kijken wat de beste aanpak is. Men ziet namelijk nog steeds de positieve effecten van het bezoek. Bewoners hebben een actievere houding en zijn in een positievere stemming dan in het voorjaar.

Ook in huizen zonder besmettingen heeft de coronacrisis nog steeds zijn weerslag op het dagelijks leven. Een op de vijf naasten komt minder vaak op bezoek dan voor de crisis, en ook een deel van de vrijwilligers is niet teruggekeerd. Dat laatste draagt bij aan de werkdruk, die op veel plekken onverminderd hoog is. De telkens veranderende regels, de angst voor besmettingen en het hoge ziekteverzuim spelen ook een rol. Daarbij zegt 19 procent van de locaties niet genoeg beschermingsmateriaal te hebben voor een tweede golf en heeft eenderde te weinig testcapaciteit voor werknemers.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)