Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-ers testen: welke koffie is de beste?

UM-ers testen: welke koffie is de beste?

Photographer:Fotograaf:

Joey Roberts

MAASTRICHT. Er staat dinsdagochtend een rij bij de koffieautomaten naast de mensa in de Universiteitssingel 40. Niet alleen omdat men de dag met een shot cafeïne wil beginnen; hier is belangrijk werk gaande. Per 1 maart 2021 worden alle automaten op de universiteit vervangen. Vandaag mogen studenten en medewerkers testen welke koffie ze het lekkerste vinden. De kandidaten? Douwe Egberts en Maas International.

Mark Anneveldt, die als projectleider Aanbesteding Eten & Drinken ook de koffie onder zijn hoede heeft, staat bij de ingang van de spontaan ingerichte ‘koffiebar’ formulieren uit te delen. Het is de bedoeling dat de deelnemers zelf een kopje koffie uit de twee automaten halen – dat mag ook een espresso of een cappuccino zijn, als het maar twee keer hetzelfde drankje is. Vervolgens geven ze een punt voor smaak, geur en temperatuur, maar ook voor de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat en iets waar ze in de horecawereld dol op zijn: de ‘beleving’.

“O, dit is chill”, zegt een student tegen haar vriendin die bij de andere automaat bezig is. “Je kunt de sterkte kiezen. Ik wil eigenlijk drie boontjes, maar als ik nu twee koppen drink, kan ik beter twee boontjes doen.” Dan, kijkend naar de papieren bekertjes: “Het zijn wel kleine kopjes.”

Het oordeel van de testers weegt zwaar mee in de keuze, zegt Anneveldt. “Maar we kijken ook naar andere factoren zoals bijvoorbeeld duurzaamheid en de prijs.”  Het contract is voor zes jaar, met de optie voor een uitloop van nog eens een jaar. Begin december moet duidelijk worden wie het contract krijgt.

De koffiedrinker gaat er sowieso op vooruit, volgens Anneveldt. “Alle apparaten hebben verse bonen, dat is nu nog niet zo. En ze zijn natuurlijk nieuw, geavanceerder.” De automatenkoffie was eerst alleen bedoeld voor medewerkers, maar in het nieuwe systeem kunnen ook studenten er gebruik van maken. Zij betalen een lage prijs, hoeveel precies zal van de leverancier afhangen. Voor medewerkers is de koffie gratis – dat wil zeggen, de afdeling betaalt.

De koffie is niet het enige wat er gaat veranderen op het gebied van eten en drinken binnen de universiteit. Op 2 januari gaat ook de nieuwe cateraar van start. Eurest Campus neemt dan het stokje over van Albron. Eurest heeft onder andere duurzaamheid en gezonde voeding – twee aspecten die belangrijk zijn voor de Universiteit Maastricht – hoog in het vaandel staan.

Het bedrijf heeft al ervaring met het hoger onderwijs. Ze cateren onder andere de Technische Universiteit in Eindhoven en Hogeschool Avans in Breda. Wat Eurest in januari precies kan doen, zal afhangen van de coronaregels op dat moment.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)