Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Hoezo zou ik mijn studie niet kunnen afmaken?”

“Hoezo zou ik mijn studie niet kunnen afmaken?”

Studenten die ook moeder zijn

MAASTRICHT. Studeren en kinderen. Hoe combineer je dat? Een bekende vraag, lacht de Nederlandse Iris te Boome, zesdejaars geneeskundestudent aan de Universiteit Maastricht. Ze koos ervoor om jong moeder te worden. En geen haar op haar hoofd die eraan dacht om haar studie af te blazen. De Duitse Marie Rys, masterstudent aan de rechtenfaculteit, heeft een dreumes rondlopen van bijna twee. Niet gepland, maar ze heeft inmiddels haar weg gevonden. Met alle lof voor haar studieadviseur, zegt ze. Observant interviewde beide twintigers in aanloop naar de lancering van een nieuw netwerk voor ouders en mantelzorgers, aanstaande donderdag.

Marie Rys
Masterstudent European Law and Market Integration

"Voor haar was dit een kans om haar kleinkind nog te zien"

De Duitse Marie Rys (25) heeft er al een halve dag op zitten. En het is pas negen uur deze donderdagochtend. De bus reed niet – “waarschijnlijk zijn er problemen vanwege de lockdown in onze stad” – dus ze moest haar zoon Samuel (van bijna twee) afwisselend lopend en dragend naar de opvang brengen. Maar liefst een uur was ze onderweg. “Terug heb ik een gemeentefiets gepakt.” Nu moet ze even uitpuffen.

Kleinkind
Rys woont in Leverkusen, ten noorden van Keulen. Zou Rys in Maastricht moeten zijn voor een college of onderwijsgroep, dan kost haar dat ruim twee uur reistijd. Alleen voor de heenweg. “Ik mag het niet zeggen, maar voor mij is de coronacrisis in die zin een zegen.” Alles mag via Zoom. “Dat helpt me zoveel.”
In het tweede jaar van haar studie kwam de vader van zoon Samuel in haar leven. “Ik had hem tijdens een festival in Duitsland ontmoet.” Vrij snel daarna werd Rys zwanger. “Tja, de baby was niet gepland. Dus het was wel even slikken.”

Ze kan niet genoeg benadrukken hoeveel steun en adviezen ze kreeg van de studieadviseur bij rechten – “ze vertelde me dat een kindje niet het einde van mijn studie hoefde te betekenen”. Ook haar ouders stonden voor haar klaar. “Mijn moeder was heel blij met het nieuws. Ze heeft een oogziekte en wordt geleidelijk aan blind. Voor haar was dit een kans om haar kleinkind nog te zien. Bovendien waren mijn ouders redelijk oud toen ik werd geboren; ze gunden het mij om jong moeder te worden.”

De vader van Samuel is sinds het voorjaar uit beeld. “Hij heeft me voor de gek gehouden. Ik kwam er toevallig via iemand anders achter dat hij al een vrouw en kinderen heeft.” Ze verhuisde naar Leverkusen om dichter bij haar ouders te zijn. Daar woont ze nu in een appartement met haar zoon.

Alien
Na haar bevalling focuste Rys zich vooral op haar bachelorscriptie. Omdat ze eerder in Groot Brittannië aan een rechtenopleiding was begonnen, kreeg ze in Maastricht vrijstelling voor keuzevakken in het derde jaar. Een geluk. “Ik kon schrijven terwijl hij naast me lag te slapen. Nu hij bijna twee is en zelf kan lopen (en op ontdekkingstocht gaat), is dat onmogelijk.”

Samuel gaat nu vijf dagen naar de opvang. “Vanuit de faculteit wordt minstens 48 uur zelfstudie gevraagd, dus ik kan niet anders.” Daarnaast werkt Rys een aantal uren per week voor een organisatie die juridisch advies geeft aan mensen met “minder middelen. Ik mag die uren flexibel indelen. Als ik maar aan een minimum aantal kom in een jaar. In de zomer werk ik daarom meer dan in de winter.”

Reizen
Rys beseft dat ze een van de weinige studerende (jonge) ouders is. “Ik ben een alien”, lacht ze. Toch heeft ze zich nooit alleen gevoeld. “Ik leerde een Duitse Erasmusbeursstudent kennen die, toen ik vijf maanden in verwachting was, ook zwanger werd.”
Starende blikken of nieuwsgierige vragen van studiegenoten heeft ze bovendien nooit gehad. “Ik had het geluk dat je pas bij acht maanden zag dat ik zwanger was.” Op de vraag of ze bepaalde dromen niet kan waarmaken vanwege de komst van Samuel, antwoordt ze: “Nee, zeker niet. Ik moet ze alleen een beetje aanpassen. Ik denk dat heel veel mogelijk is met een kindje. Ik zal bijvoorbeeld weer willen gaan reizen over de wereld en Samuel gaat met me mee.” Haar plannen voor de toekomst heeft ze nog niet dichtgetimmerd. Ik droom van een promotie in Maastricht, maar misschien dat ik ook bij de organisatie blijf waar ik nu werk.”

 

Iris te Boome
Zesdejaars geneeskundestudent

"Is er wel een goed moment om zwanger te worden?"

“Ik wist altijd: ik wil jong moeder worden.” Niet per se tijdens haar coschappen, zoals bij Iris te Boome (25) gebeurde, maar het loopt “zoals het loopt. Want is er wel een goed moment? Is het beter als je arts-assistent bent, of moet je nog langer wachten?” De basis was in orde. Haar vriend werkt, heeft een vast contract, is al iets ouder. Ze gingen ervoor. Hun zoon is nu bijna anderhalf.  

Studieadviseur
Hoe doe je dat? Studeren en een baby? Het is een vraag die regelmatig voorbij is gekomen, lacht ze. Ze  deed zelfs twee studies toen ze zwanger werd: geneeskunde én een bachelor klassieke muziek aan het conservatorium. Die laatste opleiding stond weliswaar op een lager pitje, maar op een gegeven moment ging het echt niet meer. Ze stopte ermee. “Ik schakelde de studieadviseur van geneeskunde al vroeg in tijdens mijn zwangerschap, aan het begin van mijn tweede trimester, in november 2018. Ik vroeg hem om samen met mij de coschappen te plannen. Ik vond dat het goed geregeld moest zijn. En hij was zo’n fijne gesprekspartner!”

“Acht weken voor mijn geplande bevallingsdatum zou ik aan een nieuw coschap beginnen. Ik heb even getwijfeld of ik dat zou doen, ik wilde eigenlijk wel, maar de studieadviseur vroeg zich hardop af waarom ik dat zou willen. Wat maakt een maand uitloop nu uit, hield hij me voor. Uiteindelijk ben ik blij dat hij me daarop heeft gewezen. Ik ben gestopt bij zo’n 33 weken zwangerschap. Perfect. Zo kon ik thuis nog alle dingen op orde maken. Ik had bovendien het geluk dat ik alle grote coschappen al achter de rug had. Ik hoefde alleen nog huisartsgeneeskunde, een semiarts stage [laatste klinische stage, na alle verplichte coschappen, red.], waar ik nu mee bezig ben, en mijn wetenschappelijk onderzoek. Bovendien viel er vakantie in mijn ‘bevallingsverlof’.”

Chirurgie
Te Boome heeft geen moment getwijfeld over haar zwangerschap. En stoppen met geneeskunde? Geen haar op haar hoofd. “Hoezo zou ik mijn studie niet kunnen afmaken met een kind?”
Ze werkt nu vier in plaats van vijf dagen per week (haar zoon gaat vier dagen naar de opvang, haar man werkt fulltime); “dat is toegestaan bij bijzondere omstandigheden”. Daardoor is de uitloop van haar studie ietsje meer geworden, “een paar maanden”.

Haar semiarts stage bij chirurgie bevalt erg goed; ja, ze denkt dat haar carrière “iets in die richting wordt”. Zeker, zwaar zal het worden, maar “ik vind dat je moet doen waar je energie van krijgt. Ik kan wel kiezen voor een andere baan met minder uren, maar wat als ik er niet happy van word? En zolang we het als gezin kunnen oplossen, zie ik het probleem niet. Bovendien zijn er genoeg vrouwelijke voorbeelden in het MUMC.”

Lancering UM-netwerk voor ouders en mantelzorgers
Een jaar geleden, als eerste universiteit in Nederland, kreeg de UM een certificaat voor ‘familievriendelijke’ universiteiten (omgedoopt tot project UM Cares). De universiteit vindt het hoognodig om meer aandacht te besteden aan studenten en medewerkers met zorgtaken.
In het nieuwe netwerk voor ouders en mantelzorgers draait het onder andere om peer-to-peer support (emotioneel en praktisch). 

Donderdag 12 november wordt het startsein gegeven; het online programma begint om 12 uur (grotendeels in het Engels). Met onder andere een lezing over het combineren van werk/studie en zorg, en een lezing over hoe je balans vindt tussen privé en werk. Ze worden gegeven door de staf van sociale geneeskunde. Vervolgens zijn er een aantal workshops (Nederlands en Engels). Meer informatie: https://www.maastrichtuniversity.nl/events/launching-um-network-parents-carers

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)