Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Twee miljoen studenten de grens over

Twee miljoen studenten de grens over

Photographer:Fotograaf: archief KU Leuven

EUROPA. Als het aan Brussel ligt gaan er de komende jaren twee miljoen studenten met Europees geld de grens over. Voor het Erasmus+ programma, waar ook de Erasmusbeurzen onder vallen, komt in totaal vijftien miljard euro beschikbaar.

Na eindeloze onderhandelingen zijn ze er in Brussel eindelijk uit: de Europese meerjarenbegroting is goedgekeurd. Het budget voor het nieuwe Erasmus+ is volgens de Europese commissie veertig procent hoger dan in de vorige begroting. Daardoor kunnen er meer studenten gebruik maken van de populaire Erasmusbeurzen.

Daarnaast wordt er een ‘Erasmus Master Garantiefaciliteit’ in het leven geroepen: de EU staat vanaf 2014 garant voor leningen die studenten afsluiten om een master te volgen in het buitenland. Het risico voor banken wordt daardoor kleiner en dat zou moeten leiden tot goedkopere studieleningen, is de gedachte. Het budget is nog niet precies vastgesteld, maar de commissie verwacht dat er ongeveer 200 duizend studenten gebruik van kunnen maken.

De European Students Union is altijd tegen de leengarantie geweest. De studentenorganisaties vinden dat Europa zijn geld beter kan besteden aan de populaire Erasmusbeurzen. Het is volgens hen bovendien niet goed om jongeren aan te moedigen om te lenen. Minister Bussemaker is wel voorstander, omdat de leengarantie meer buitenlanders naar Nederland kan trekken. Nederlandse studenten zullen er weinig aan hebben omdat zij hun studiefinanciering al mee de grens over mogen nemen.

Erasmus+ is een nieuw Europees programma, dat zeven bestaande Europese programma’s op het gebied van onderwijs, jeugdbeleid en sport verenigt, waaronder Leven Lang Leren en Erasmus Mundus. Het totale budget van alle programma’s is de komende jaren fors hoger dan de afgelopen zeven jaar. Grofweg was er in de vorige begroting (2007-2013) tien miljard euro beschikbaar, eerdere onderhandelingen leken uit te komen op zestien miljard, maar het uiteindelijk compromis blijkt nu vijftien miljard euro.

Hoe dat geld precies verdeeld gaat worden tussen de verschillende programma’s is nog niet duidelijk.

HOP, Petra Vissers

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)