Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Het is te vroeg om Rusland als onbetrouwbaar te bestempelen”

“Het is te vroeg om Rusland als onbetrouwbaar te bestempelen”

UM-prof. Liesbeth Lijnzaad over de Arctic Sunrise

MAASTRICHT. Vorige week vrijdag oordeelde het Internationale Zeerechttribunaal dat Rusland het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning onmiddellijk moet vrijlaten. Inmiddels zijn de meeste activisten op borgtocht vrij maar ze mogen het land niet uit. Wat als Rusland de uitspraak van het tribunaal naast zich neerlegt en de bemanning in eigen land voor de rechter brengt?

“De Russen zijn nu de uitspraak aan het bestuderen en we geven ze de tijd om te reageren”, zegt Liesbeth Lijnzaad, die Nederland vertegenwoordigt voor het tribunaal in Hamburg. Ze is hoofd van de afdeling internationaal recht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bijzonder hoogleraar (praktijk van het internationale recht) in Maastricht.

“Het is te vroeg om Rusland als onbetrouwbaar te bestempelen. Eerdere zeerechtzaken waarbij de Russen betrokken waren, over visserij, zijn goed verlopen. Wij hebben daar in ons betoog ook naar verwezen. Bovendien hebben ze een rechter gekandideerd voor het tribunaal, wat toch getuigt van een zeker vertrouwen.”

Mocht Rusland zich toch niets van de uitspraak aantrekken, dan betekent dat nog geen bom onder het zeerechtverdrag, meent Lijnzaad. “Het verdrag wordt ook wel de ‘grondwet van de oceanen’ genoemd, het regelt van alles wat er op zee gebeurt. Het kent 320 artikelen.”

Rusland lieten eerder weten dat men de autoriteit van de rechters niet erkende omdat hier de nationale soevereiniteit in het geding was. “Dat argument ligt buiten de discussie”, zegt Lijnzaad. “Waar het hier om gaat is dat beide partijen een verdrag hebben aanvaard en daarmee afspreken dat ze hun geschillen met behulp van dit tribunaal oplossen. Ik vond het jammer dat de Russen niet kwamen opdagen in de rechtszaal. Wij willen graag met Rusland in gesprek blijven, het is een belangrijke staat. Het klinkt misschien diplomatiek maar het is wel zo.”

De UM-hoogleraar was “aangenaam verbaasd” over de uitspraak van het Zeerechttribunaal, vorige week vrijdag. “We kregen precies wat we eisten, 19 rechters waren vóór en twee tegen, onder wie de Russische en de Oekraïense rechter. Zo gebeurt het niet vaak in het internationale recht. Een mooie overwinning voor Nederland. Juridisch was deze zaak in onze optiek weliswaar eenduidig, maar er kleefde een politieke dimensie aan en dat maakte de uitkomst onzeker. Het komt per slot niet vaak voor dat Rusland voor de rechter wordt gedaagd.”

Op dit moment informeert Lijnzaad de minister over de voorwaarden van de uitspraak en de bankgarantie, die Nederland moet voorleggen aan Rusland. “Het gaat om 3,6 miljoen, geen kinderachtig bedrag. Bovendien moeten beide partijen vóór 2 december een rapport voorleggen aan de president van het tribunaal met daarin de tenuitvoerlegging van de uitspraak.”

 

Op woensdag 27 november, om 18.00 uur, geeft prof. Liesbeth Lijnzaad een college over de Arctic Sunrise in de Statenzaal van de rechtenfaculteit, Bouillonstraat 1-3

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)