Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Make it in the Netherlands

Make it in the Netherlands

Minister wil meer buitenlanders op Nederlandse arbeidsmarkt

NEDERLAND. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil dat meer buitenlandse studenten na hun afstuderen kiezen voor een carrière in Nederland of vanuit hun thuisland contact houden met Nederland. Taalcursussen, contact met potentiële werkgevers en betere informatie over werken in Nederland moet hen over de streep trekken. Dat schrijft de minister in haar actieplan Make it in the Netherlands dat afgelopen zaterdag werd gelanceerd.

De Nederlandse economie is gebaat bij buitenlandse afgestudeerden, zij versterken de internationale kenniseconomie, zeker als ze aan de slag gaan in bijvoorbeeld de techniek of de bètavakken. Uit onderzoek zou blijken dat 70 procent van de buitenlandse studenten in Nederland zou willen blijven, maar dat uiteindelijk slechts 27 procent dat ook daadwerkelijk doet. Om dit percentage op te krikken wil Bussemaker via een aantal acties de band met Nederland verstevigen, schrijft ze. Het gaat niet “om dwingende afspraken”, maar “een gezamenlijk streven” van het ministerie, studentenorganisaties, universiteiten, hogescholen, Nuffic en werkgevers.

Kennis van de taal is noodzakelijk om toegang te krijgen tot de samenleving en de arbeidsmarkt.  Daarom komt er in het voorjaar 2014 een gratis online cursus die stapsgewijs wordt uitgebreid. Bestaande taalcursussen worden verzameld op een digitaal platform. De Universiteit Maastricht biedt sinds dit jaar al gratis Nederlandse les (klassikaal, drie modules) aan voor alle geïnteresseerde eerstejaars.

Culturele integratie is ook van groot belang. Nu leven buitenlanders nog te vaak in hun  internationale bubble en hebben weinig contact met hun Nederlandse collega-studenten. Een buddyprogramma zou kunnen helpen, maar ook de studenten- en sportverenigingen en de belangenorganisaties kunnen bijdragen door zich nadrukkelijker te richten op buitenlanders. Er komt een nationale prijsvraag voor het beste idee dat de binding met Nederland versterkt.

Daarnaast moeten de administratieve en praktische obstakels die buitenlanders meer dan eens tegenkomen, uit de weg worden geruimd. Dus altijd tweetalige informatie, en duidelijkere informatie over onder andere verblijfsvergunningen, studiefinanciering, inschrijving.  Of zoals de minister het zegt: de rode loper moet uit.

De website  www.careerinholland.nl wordt (nog meer dan nu) een centrale vindplaats voor alles wat maar met een loopbaan te maken heeft, zoals cursussen, vacatures, en hulp bij het starten van een eigen bedrijf. Regionale samenwerking tussen hogescholen en universiteiten enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds moet leiden tot meer stageplekken en bijbaantjes voor internationale studenten. Algemeen directeur van de Nuffic, Freddy Weima: “Buitenlandse studenten worden specifiek gescout op basis van hun technische studierichting, waar bij Nederlandse studenten weinig animo voor is. Mochten de studenten ervoor kiezen om in Nederland te blijven, dan gaan ze aan de slag binnen vacatures die op dit moment niet vervuld worden. Zo vindt er geen verdringing op de arbeidsmarkt plaats.”

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)