Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik ben op het moment geen leuke partner, dat knaagt aan me”

“Ik ben op het moment geen leuke partner, dat knaagt aan me”

Photographer:Fotograaf:

Joey Roberts

Opleidingsdirecteur bachelors bij SBE Mark Vluggen over een bewogen 2020

Al ruim een jaar staat Mark Vluggen, opleidingsdirecteur bachelors bij de School of Business and Economics, in crisisstand. Het begon in november 2019 met volksopstanden in Chili. SBE-studenten op uitwisseling worden zenuwachtig en vragen of ze terug kunnen komen. Niet veel later komen soortgelijke verzoeken uit Hongkong, waar demonstraties tot geweld leidden. “Toen merkte ik na Kerst opeens dat er wel heel weinig mail binnenkwam”, grinnikt hij. En dan moet de coronacrisis nog beginnen. Hoe hij het volhoudt? Tienduizend stappen per dag en verder “optimisme zien als een morele plicht”.

“Ik weet nog steeds niet zo goed welke dag het is. Weekenden bestaan niet meer”, zegt Mark Vluggen. Het was een jaar van alleen rennen en niet stilstaan voor hem. “In maart gaf de decaan een speech aan het managementteam, waarin hij zei: dit is een marathon, geen sprint. Werk je niet over de kop. Maar we zitten toch nog steeds in die modus: alleen nog even dit, en dan begint het normale leven weer. Aan reflecteren ben ik nog niet toegekomen.”

Hoe zo’n crisisstand er in de praktijk uitziet? “Vanaf maart is het nooit meer rustig geweest in mijn mailbox. Ik krijg 100-150 mailtjes op een dag. Omdat ik zo’n dertig uur per week vergader en twaalf uur lesgeef, kom ik daar pas ’s avonds aan toe.”

Daar komen nog de privé-zorgen bij. “Mijn schoonvader heeft een chronische vorm van leukemie. Twee jaar geleden was het kritiek, nu is hij eigenlijk net weer redelijk gezond. Mijn eigen vader is hartpatiënt, maar doet alsof hij geen problemen heeft. Hij gaat gelukkig niet naar bijeenkomsten toe, maar maakte wel meteen duidelijk dat hij niet alleen maar binnen blijft zitten. Ik zeg er wel eens iets van, maar ik voel niet de behoefte om ouder over mijn ouders te spelen.”

Vrienden ziet hij nauwelijks. “De kring van mensen die ik nog spreek is heel klein. Ik ben het zicht verloren op waar mensen mee bezig zijn. Even spontaan mensen uitnodigen en lekker voor ze koken, dat kan nu niet.”

Partner Sylvia trekt hem af en toe het huis uit. “En sinds april loop ik iedere dag tienduizend stappen, zelfs al moet ik er om half tien ’s avonds nog de deur voor uit. Ik ben ook iets slimmer geworden in het indelen van mijn agenda, zorg dat er soms een moment tussen de ene en de andere vergadering zit. Maar, ik ben op dit moment geen leuke partner. Ik ga zo ontzettend op in de werkmallemolen. Het knaagt aan me.”

Geen routine

Een van de dringende problemen voor de SBE was niet alleen de overstap op onlineonderwijs, maar ook: wat te doen met de zeshonderd studenten die ieder jaar op uitwisseling gaan? “In het buitenland een bepaald aantal studiepunten halen is bij ons een voorwaarde om af te studeren. We moesten het examenreglement aanpassen, alternatieven bedenken.” De protocollen moesten anders, een terugkerend thema dit jaar, volgens Vluggen. “De routines zijn allemaal weg.”

Over het dieptepunt van het jaar hoeft hij niet lang na te denken: “Onze toetsperikelen.” In juni leggen 1200 studenten thuis het tentamen Quantitative Methods 2 af. Om fraude te voorkomen zijn er meer vragen gemaakt. Iedere student krijgt een andere selectie, in een andere volgorde. Dan blijkt dat een medewerker is vergeten om de ‘randomisatie’ in te stellen in het systeem. Alle studenten krijgen exact dezelfde toets.
“Die avond hadden we crisisoverleg met het managementteam. In eerste instantie wilden we het laten gaan: de fout lag bij ons en er was geen bewijs van fraude.” Dat verandert een paar dagen later. De antwoorden zijn gedeeld in een Whatsapp-groep waar veel studenten lid van zijn. Het is onmogelijk te traceren wie er gebruik van heeft gemaakt. “De examencommissie zei toen: we kunnen onszelf niet meer recht in de spiegel aankijken als we dit tentamen goedkeuren. Dan sta je voor een voldongen feit.”

Menselijke consequenties

“Dit kwam op een moment dat studenten het toch al moeilijk hadden en voor veel van hen is QM ook nog eens een struikelblok. Dus ik kreeg ontzettend veel mail.” Soms is de toon agressief. “Een dag later stond er een heel kwade student bij de receptie op de Tongersestraat. Hij eiste een bestuurder te spreken te krijgen.” Vluggen gaat naar hem toe. “Met enige schroom, ik heb nog getwijfeld of ik een collega moest vragen om mee te lopen. Uiteindelijk bleek het een hele lieve jongen te zijn die na een kwartier razen met de tranen in zijn ogen stond. Hij had na vijf pogingen dit tentamen eindelijk gehaald. Dan staan de menselijke consequenties van zo’n besluit opeens voor je.”

De problemen zijn daarna nog niet voorbij. In oktober is er opnieuw een tentamenweek. Inmiddels is besloten een extern bedrijf in te huren voor proctoring: het online in de gaten houden van studenten tijdens het tentamen. “We wilden het eerst binnenshuis regelen, maar een toezichthouder kan maximaal acht studenten tegelijk in de gaten houden. Bij dit soort vakken gaat het om 1300 studenten dus reken maar uit. Al die mensen moeten ook een training krijgen; we kregen het niet voor elkaar.”

Chagrijn

Tijdens het tentamen blijken sommige studenten die het online doen (een deel kon vanwege de versoepelde coronamaatregelen het tentamen on campus maken) uit het systeem gegooid te worden. “Die dag lag ook nog eens de UM-telefooncentrale plat en deed het noodnummer het niet. En het ging om hetzelfde cohort dat in juni getroffen werd.”

Vluggen wil de rest van de toetsen uitstellen. “We kregen die avond uitleg over wat er mis was gegaan. Ze dachten dat het een volumeprobleem was, dat als ze de studenten beter zouden spreiden het opgelost was. Dat ‘wij denken dat …’ vond ik niet heel geruststellend.” Maar het faculteitsbestuur wil doorgaan. “Uiteindelijk is het bij een andere toets die week ook misgegaan.” Studenten krijgen een nieuwe kans om het tentamen te maken. “Dat betekent dus weer extra werk voor de blokcoördinatoren, weer een nieuw tentamen maken. De bereidwilligheid van mensen om zich dit jaar steeds weer te herpakken na een tegenslag en aan de slag te gaan is heel groot. Maar het houdt ooit op. Ik merk de laatste tijd dat er chagrijn in de vergaderingen sluipt. Ik kom meer wrevel tegen dan ik gewend ben. Mensen zijn moe.”

Werkdruk

Het helpt niet dat SBE dit jaar twee nieuwe studieprogramma’s – Business Analytics en Business Engineering – heeft en een nieuwe pre-master. “Het aantal studenten is flink gestegen. Dat zou nog kunnen als het goed verspreid over de faculteit was, maar sommige vakgroepen hebben extra veel werk gekregen. Probleemgestuurd onderwijs is geen systeem dat zich makkelijk laat opschalen. En de werkdruk is al enorm. Als ik een boodschap aan het college van bestuur mag geven dan is het om goed na te denken over de groeiambities van de universiteit.”

Bob Dylan

Toch was er ook moois dit jaar. “Dat zat hem in de kleine dingen: een goede noedelsoep maken, Bob Dylan die een nieuw 16 minuten lang nummer uitbrengt.” Op werkgebied geeft het lesgeven hem nieuwe energie. “Het heeft me bijzonder goed gedaan om te zien hoe erg de studenten het waarderen dat ze naar de campus kunnen komen. Ik heb een relatief kleine onderwijstaak, dus ik ervaar nu pas wat we hebben bedacht.”

De SBE maakt gebruik van flying tutors: de studenten zijn in kleine groepen aan het werk en de tutor gaat van lokaal naar lokaal om te kijken waar hulp nodig is. “We hadden zelf een paar hybride vergaderingen achter de rug en wisten dat we dàt niet wilden. Het is heel vervelend voor de mensen die thuis zitten. Tegen de flying tutors was ook veel weerstand. Sommige docenten wilden niet naar de campus komen. Het is veel werk geweest voor de coördinatoren om het onderwijs aan te passen en de roosters rond te krijgen. Maar nu ik zelf heb gezien hoeveel baat studenten hebben bij die twee uurtjes in de week dat ze elkaar kunnen zien, vind ik het dat waard.”  

Virtuele vragen

En de coronacrisis heeft ook dingen met zich meegebracht die Vluggen zou willen behouden. “We hebben nog nooit zoveel vragen gekregen tijdens een Open Dag als nu. Ik wist al uit de literatuur dat mensen makkelijker een vraag stellen als ze het anoniem online kunnen doen, via een chat, maar ik had dit toch niet verwacht. We weten nu veel beter waar scholieren mee zitten. We willen een virtueel onderdeel erin houden.”

Het andere element wat hij wil bewaren is, verrassend genoeg, proctoring. “Ja toch, ondanks alles. Studenten hebben soms nog een vak openstaan als ze op uitwisseling zijn. Nu is hun enige optie om naar Maastricht te vliegen om het tentamen te maken. Met proctoring kunnen ze dat op afstand doen. Dat scheelt weer twee vliegbewegingen.”

Tot slot, wat is zijn hoop voor 2021? “Dat gesprekken bij de bakker weer gaan over het weer, en gesprekken met vrienden weer ouderwets gaan over welk boek je hebt gelezen, welke film je hebt gezien en waar je lekkere roti kunt eten.” En – want hoop hebben mag altijd – “dat de mailbox eindelijk wat rustiger wordt.”

Kerstinterviews Observant

Dit is een interview van de kerstspecial van Observant waarin wij medewerkers en een student vragen terug te blikken op 2020. Voor velen was het een bewogen jaar.

Andere artikelen die in deze reeks verschenen: HR-adviseur Pierre Schröder en geneeskundestudent Vera SchrieblCvB-vicevoorzitter Nick Bosarts en onderzoeker Chahinda Ghossein, en officier van justitie in de zaak Nicky Verstappen en docent aan de UM, Dave Mattheijs.

Op woensdag 16 december zijn de zes interviews ook te lezen in een speciale digitale kerstObservant. Te vinden als PDF op deze site.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)