Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Op naar de top

Op naar de top

Tussen kunst en wetenschap

Wie: Astrid Offermans, onderzoeker op het gebied van duurzaamheid bij ICIS

Standbeeld: Jacques Balmat en Horace-Bénédict de Saussure, in Chamonix

Voor wie: studenten Sustainability Science and Policy

In het Franse dorpje Chamonix, aan de voet van de Mont Blanc, staat een standbeeld van twee mannen. Ze kijken omhoog, de rechter wijst naar de top van de berg. Het zijn Jacques Balmat en Horace-Bénédict de Saussure. Wetenschapper Saussure loofde in 1787 een beloning uit voor degene die als eerste de top van de Mont Blanc wist te bereiken en voor hem een route kon maken om zelf de berg op te kunnen. Balmat nam de uitdaging aan en slaagde. “In die tijd waren hoogtemeters net uitgevonden. Men was heel benieuwd hoe hoog bepaalde bergen precies zijn”, vertelt Astrid Offermans, onderzoeker bij het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development (ICIS). Studenten duurzaamheidswetenschappen kunnen volgens haar veel leren van de symboliek van het beeld.

“Er wordt op dit moment tijdens klimaatonderhandelingen vooral veel gepraat. Moeten we het zus aanpakken of zo, veroorzaken mensen klimaatverandering of niet? Als Saussure en Balmat zo lang hadden gediscussieerd, had iemand anders als eerste de top bereikt. Soms moet je gewoon iets doen, ook al weet je niet wat de toekomst brengt. Ze wisten niet wat ze op die berg zouden aantreffen. Je kunt je goed voorbereiden, maar niet eindeloos. Anticiperen is het sleutelwoord. Dat geldt ook voor het maken van duurzaamheidsbeleid.”

Ook maakt het kunstwerk volgens Offermans duidelijk dat je je doel helder voor ogen moet houden. “Balmat wijst naar de top, daar moeten we naar toe. Mensen willen doel en middel nog wel eens door elkaar halen. Het combineren van verschillende disciplines, wat nogal eens gebeurt als het over duurzaamheid gaat, is een methode om tot een oplossing te komen, maar geen oplossing an sich.”

Dat betekent niet dat Offermans tegen samenwerking is. “Het is juist heel belangrijk, we kunnen het als wetenschappers niet alleen. Ook dat leer je van dit standbeeld. Saussure, Balmat en Michel-Gabriel Paccard (de dorpsarts die weliswaar geen standbeeld heeft gekregen, maar die met zijn kennis over onderkoeling en hoogteziekte essentieel was voor het succes van de expeditie, red.) hebben allen eerder geprobeerd de Mont Blanc te beklimmen. Wat hen alleen niet lukte, bereikten ze samen wel.” Wat je achtergrond is, maakt daarbij niet uit. “Balmat was een kristalzoeker, Saussure een natuurwetenschapper, maar ze werden beroemd als de ‘vaders’ van het alpinisme.”

Tot slot laat het standbeeld volgens Offermans zien dat de lat best hoog mag liggen. “Dit was in die tijd een hele onderneming, maar ze hebben toch doorgezet. Het is niet makkelijk als je veel van jezelf vraagt, maar het levert wel wat op.”

In deze rubriek bevelen docenten kunst aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)