Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bestaat Oost-Europa nog?

Bestaat Oost-Europa nog?

Tanslezing Anne Applebaum

MAASTRICHT. Bestaat Oost-Europa nog wel? Nee, zegt de Amerikaanse journalist en Pulitzerprijs winnaar Anne Applebaum (1964) die dit jaar de Tanslezing verzorgt. Volgens haar moeten we niet meer spreken in termen van oost en west. Ze zal ingaan op de jaren negentig, de beslissingen die de Oost-Europese landen maakten nadat het communisme was gevallen, maar ze vindt het ook belangrijk om uit te leggen hoe het communisme in elkaar stak. “Om 1989 te begrijpen, moet je weten wat er in 1945 gebeurde.” Oost-Europa viel in dat jaar in de handen van de Russen.
In haar meest recente boek IJzeren Gordijn, de inlijving van Oost-Europa 1944-1956 legt ze uit hoe Stalin te werk ging en wat het voor de bevolking betekende. De ene bezetter was nog niet goed en wel het land uit, of een nieuwe kwam eraan. “Oost-Europa is nooit bevrijd zoals de Nederlanders door de geallieerden. Hun naoorlogse periode is een donkere periode.”
Applebaum, geboren in Washington D.C., verliet in 1988 Oxford University om freelance journalist te worden in Warschau. Ze schreef onder meer voor The Economist over de sociale en politieke gebeurtenissen in postcommunistisch Oost-Europa. Tegenwoordig schrijft ze columns voor de Washington Post en Slate. Voor haar boek Gulag: A History (2003), over de geschiedenis van de Russische kampen, kreeg ze in 2004 de Pulitzerprijs. Ze is getrouwd met de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski.

Tanslezing, 28 november, 20:00, Aula Tongersestraat 53.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)