Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Veel vragen over studentenplan voor spirituele ruimte Fasos

Veel vragen over studentenplan voor spirituele ruimte Fasos

Photographer:Fotograaf:

Karolina Grabowski by Pexels

MAASTRICHT. De studentenfractie van de faculteit Arts and Social Sciences wil een ‘spirituele ruimte’ in het Fasosgebouw. Hier zouden staf en studenten kunnen bidden, mediteren en met elkaar kunnen discussiëren. Het voorstel riep veel vragen op tijdens de jongste faculteitsraadvergadering. 

Een spirituele ruimte - met een boekenplank met onder andere de bijbel, de koran en de thora - zou goed zijn voor het mentale welzijn van staf en studenten, betogen de studenten, en laat bovendien zien dat de faculteit diversiteit en inclusiviteit niet alleen in woord maar ook in gebaar belangrijk vindt. In Randwijck bestaat iets dergelijks al, vertelde studentraadslid Charles de Groot.

Waar hebben we het precies over, wilden zowel bestuurs- maar ook raadsleden weten: een stilteruimte, een gebedsruimte of een spirituele ruimte waar mensen met elkaar kunnen discussiëren? Het is niet hetzelfde, klonk het. Los daarvan kun je niet bidden terwijl een paar meter verder mensen met elkaar praten, vond raadslid namens het wetenschappelijk personeel (wp), Karlijn Haagsman. Een kamerscherm zou dat probleem kunnen oplossen, meenden de studenten. Iets wat door anderen werd betwijfeld.

“Waarom moet dit eigenlijk op de faculteit? Kan dit niet samen met andere faculteiten? Of elders in de binnenstad?”, wilde raadslid Ferenc Laczó (wp) weten. Is er bijvoorbeeld contact gezocht met het Maastrichts studentenpastoraat InnBetween, vroeg Simon Vogel, raadslid namens het ondersteunend personeel. Er is contact geweest, zei De Groot. “Zij willen ons helpen.” Waarop directeur Cerien Streefland erop wees dat, los van het feit dat een dergelijk voorstel kosten met zich meebrengt, er ook plannen zijn vanuit het diversity office om in de Kapoenstraat iets dergelijks in te richten. 

Voorzitter van de raad Luana Russo merkte op dat de universiteit een seculiere instelling is. Is het toegestaan  - dat is niet in elk land het geval - of wenselijk om religieuze ruimtes of gebedsruimtes in te richten? Dit is iets dat grondig moet worden besproken, zei ze.

Decaan Christine Neuhold vroeg de studenten om eerst uit te zoeken wat er al bestaat op dit gebied in de binnenstad en nogmaals, luisterend naar alle opmerkingen, te kijken “wat jullie willen en wat je daarvoor nodig hebt”. Wordt vervolgd.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)