Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik had in vijf minuten tien aanmeldingen voor de training”

“Ik had in vijf minuten tien aanmeldingen voor de training”

Photographer:Fotograaf:

Joey Roberts

Studentensporters trainen weer samen in de buitenlucht

MAASTRICHT. Sinds woensdag 3 maart mogen studentensportverenigingen weer in groepsverband buiten sporten. De triatleten lopen weer op de atletiekbaan van Jekerdal, de korfballers gaan komende week spelen op het korfbalveld in Ambi, en ook de volleyballers van Fyrfad hebben een buitenlocatie gevonden.

UM Sport heeft zelf geen sportvelden, dus was het een hele klus om voor alle verenigingen een goede trainingsplek te vinden. Maar dat is zo goed als gelukt. De eerste elf Maastrichtse studentensportverenigingen trainen deze week alweer samen in de buitenlucht, volgende week volgen er nog zeven. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de online lessen. Van UM Sport zelf, maar ook van de sportverenigingen. Zo is dansvereniging Let’s Dance bijvoorbeeld twee weken geleden gestart met acht cursussen online. Voor sommige sporten, zoals de klimmers van Maassac is het erg lastig om een buitenlocatie te vinden, zegt Ivanka Smitsmans van UM-Sport. “Die hebben een klimwand nodig, of bergen.”

Observant sprak met drie sportverenigingen die weer in groepsverband naar buiten kunnen.

De korfballers van De Hippo’s

Ze zijn een kleine sportvereniging, 42 leden, maar wel een hechte, zegt Guy Breuls, voorzitter van de Maastrichtse studentenkorfbalvereniging De Hippo’s. De afgelopen elf weken konden ze niet samen trainen, maar komende dinsdag 9 maart – dinsdag is hun normale trainingsavond - staan ze weer op het korfbalveld in Ambi. De leden staan te popelen. “Toen ik het appje verstuurde dat het veld bij KV Maastricht geregeld was, hadden we in vijf minuten tien aanmeldingen.”

Normaal zijn ze met zo’n twintig korfballers per training. Daar rekent Breuls nu ook op. “We hoeven ons niet aan de 1,5 meter te houden tijdens het sporten. Maar mocht iemand daar problemen mee hebben, dan passen we ons aan. We hebben genoeg oefeningen klaarliggen, maar onderlinge wedstrijdjes kunnen dan niet. Maar ik verwacht dat iedereen gewoon wil trainen, dat was tijdens de vorige lockdown ook zo. Wat wel een beetje raar is dat we voor en na de wedstrijd weer wel afstand moeten houden.”

De afgelopen maanden hebben de hippo’s redelijk veel contact met elkaar gehouden. “Onze activiteitencommissie is heel actief. Onlangs hadden we nog een online escape room.” Maar er zijn ook online borrels, een quiz en spelletjes georganiseerd. En een paar work-outs via zoom. “Zo blijf je toch een beetje in vorm.”

De triatleten van Ferro Mosae

De triatleten van Ferro Mosae – ongeveer zeventig leden – stonden woensdagavond 3 maart, weer samen op de atletiekbaan in Jekerdal (zie foto). Met maximaal twaalf mensen, vertelt voorzitter Meinte Koster. “We willen met het oog op de pandemie de groep niet te groot maken. We overleggen veel met Uros, de studentenatletiekvereniging die ook op Jekerdal traint. We volgen dezelfde richtlijnen.”

Zijn leden konden de afgelopen tijd niet zwemmen want de zwembaden zijn dicht en het open water is nog veel te koud. Fietsen en hardlopen lukte wel, maar altijd met maximaal twee mensen. Wat het fietsen betreft blijft dat voorlopig zo: in de openbare ruimte mag je niet met meer mensen samen sporten. Maar op de atletiekbaan mag dat dus wel. Koster: “Je mist het groepsgevoel. Het is niet alleen gezellig om samen te trainen, maar het leidt ook af als je het fysiek zwaar hebt.”

Lastig is wel dat niet duidelijk is wanneer er weer wedstrijden zullen zijn “Je bereidt je met je trainingsschema voor op een triatlon. Vorige week zijn de wedstrijden voor april afgelast. Nu maar hopen dat er vanaf mei meer mag.”

De volleyballers van Fyrfad

De volleyballers van Fyrfad - twaalf teams, zo’n honderdvijftig leden in totaal - wachten deze donderdagochtend 4 maart nog op antwoord van de gemeente Maastricht. Die kijkt of er ergens in de stad een grasveld is waar ze kunnen gaan trainen, vertelt technisch coördinator van Fyrfad Amínatta Argalaless. In het voorjaar van 2020 konden ze, na overleg van UM Sport met de gemeente, gebruik maken van een veld bij de basisschool in Ambi. “We hadden geen net op dat terrein, maar we konden wel een soort bootcamp doen met maximaal dertig leden.”

Na de zomer werd weer even alles normaal en kon Fyrfad weer in de hal van UM Sport aan de slag, er werd zelfs competitie gespeeld. Maar in oktober kwam de volgende lockdown en mochten ze met maximaal vier en later slechts twee volleyballers de zaal in. Half december hield ook dat op.

Het afgelopen jaar is er veel online gebeurd, denk aan een pubquiz, een escape room, een Bob Ross workshop, maar niets kan op tegen de ‘normale zaterdagen’ waarop alle teams competitie spelen en ze elkaar eerst aanmoedigingen in de sporthal om daarna nog het café in te duiken. En ook het jaarlijkse ledenweekend in België is node gemist. Gelukkig heeft de ledenaanwas niet onder corona geleden. “We waren positief verrast, moesten zelfs mensen op de wachtlijst zetten.”

Nu dus wachten op de gemeente: “We zijn blij met elk grasveld”, benadrukt Argalaless die hoopt dat ze nog dit weekend kunnen beginnen met trainen. Een paar uur later op donderdag brengt UM Sport helderheid: Fyrfad kan net als de handballers van Manos in Amby terecht. Volgende week.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)