Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De moeizame start van de coronablaastesten

De moeizame start van de coronablaastesten

Photographer:Fotograaf:

archief MUMC

In oktober en november 2020 zou in Amsterdam een proef starten met drie coronablaastesten, waaronder de Aeonose die aan de UM is onderzocht. Die blijkt echter op de valreep teruggetrokken. Een Leidse blaastest heeft de proef doorstaan en is door de GGD ingezet, maar onlangs weer gestopt. Die wordt binnenkort waarschijnlijk opnieuw in gebruik genomen.

Op woensdag 4 november was de laatste vergadering met het RIVM, en daarna zou de ‘Maastrichtse’ blaastest - ontworpen door het Zutphense bedrijf The eNose Company - worden ingezet in een teststraat in Amsterdam. Maar dat is niet gebeurd. Het Zutphense bedrijf heeft de Aeonose, zoals het toestel officieel heet, op het laatste moment teruggeroepen. 

Dat terwijl uit de eerste wetenschappelijke resultaten blijkt dat de negatief voorspellende waarde ligt op 96 procent; het toestel doet het – net als de andere neuzen - minder goed bij een positieve uitslag, dan volgt alsnog een PCR-test (met het wattenstaafje). Maar als iedereen die gezond is gelijk naar huis kan, ontlast dat de teststraten enorm. 

De Aeonose bleek echter onvoldoende getraind. Deze ‘neus’ speurt naar afwijkende patronen in de uitgeademde lucht, en leert die steeds beter herkennen naarmate meer mensen in het apparaat blazen. Het bedrijf bleef echter verstoken van testpersonen omdat veel ziekenhuizen niet meewerkten, zegt de CEO in een artikel over innovatieve zorg. Veel specialisten koesterden weinig vertrouwen in een toestel dat covid opspoort via de adem. 

En daar komt nog iets bij, zegt de Maastrichtse chirurg en onderzoeker Nicole Bouvy, die het toestel als eerste heeft getest onder ziekenhuispersoneel. “Als het onvoldoende is getraind, kan het van streek raken in een teststraat. Buiten heb je te maken met luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen, die de resultaten kunnen beïnvloeden.”

Veiligheid

Bouvy  vindt het jammer dat het allemaal zoveel tijd kost, nu de maatschappij zit te springen om sneltesten. “Een nadeel van de Aeonose is vooralsnog dat mensen vijf minuten moeten blazen, waarna het apparaat tien minuten moet worden schoongespoeld. Dat duurt te lang om grote groepen te testen voor bijvoorbeeld de poorten van een voetbalstadion. Met de andere twee ‘neuzen’ gaat dat sneller.”

De Maastrichtse chirurg doelt op de Leidse en een Finse neus, waarmee wél is geëxperimenteerd in de Amsterdamse teststraat. De Leidse SpiroNose, van een groep wetenschappers en ondernemers verenigd in het bedrijf Breathomix, werkte goed. De Finse neus – van het bedrijf Deep Sensing Algorithms - vertoonde kuren, eveneens veroorzaakt door luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen.

Bouvy heeft contact gezocht met de Finnen en doet nu onderzoek met deze neus in een Maastrichtse teststraat van de GGD. Binnenkort volgen de betrouwbaarheidscijfers. Het apparaat is al eerder onderzocht in Zuid-Afrika en Mexico, en kwam daar niet florissant uit de bus. “Maar de vraag is hoe zorgvuldig die studies zijn gedaan.”

Toch kan de Finse neus, als die effectief blijkt, niet meteen worden gebruikt, zegt Bouvy. “Dit toestel heeft nog geen CE-markering, en voldoet dus nog niet aan de Europese eisen van veiligheid, gezondheid en milieu. Het bedrijf heeft de markering in september 2020 aangevraagd, maar wanneer die wordt toegekend is de vraag. De fabrieken staan in de startblokken, per maand kunnen er duizenden exemplaren van het Finse toestel van de band rollen.”

Alcohol

De Leidse neus is in een ware achtbaan terechtgekomen. Eind januari, na een positief advies van het OMT, had de GGD de SpiroNose officieel in gebruik genomen op twee locaties in Amsterdam. Twee weken later stopte de GGD met de ademtest vanwege onduidelijke testuitslagen: na een negatieve uitslag scoorden een paar mensen toch positief op de PCR-test.

Volgens het bedrijf Breathomix is de test niet goed afgenomen. Belangrijk is dat de internetsnelheid op de testlocatie aan de maat is en dat er geen desinfectiemiddel wordt gebruikt waar alcohol in zit. Het ministerie en de GGD hebben laten weten dat de blaastest binnenkort weer in gebruik wordt genomen. Breathomix was niet bereikbaar voor commentaar.

En de Aeonose? Die is inmiddels getest bij onder meer ziekenhuizen in Den Bosch, Zwolle en Twente. En kan overal worden ingezet, zegt Bouvy. “Ook in een teststraat, want eenmaal getraind zijn ook de omgevingsinvloeden minder storend. Wel moet je, als je een grote groep bezoekers van een evenement wil testen, aardig wat van deze apparaten meebrengen.”

Studentenhuis

De blaastesten hebben niet bepaald een vliegende start gemaakt, beaamt ze. “We moeten meer geduld hebben. In ieder geval hebben inmiddels zo’n twee miljoen mensen antistoffen in hun bloed door vaccinatie of doorgemaakte infectie.”

Zelf is ze de dans niet ontsprongen. Ze verloor haar reuk en smaak en bleek besmet geraakt tijdens een kleine uitbraak in het MUMC, net voor kerst. “Waarschijnlijk heb ik het virus doorgegeven aan m’n studerende dochters die het in hun studentenhuis hebben verspreid. En deze huisgenoten hebben het weer meegenomen naar hun ouders. Ik schaamde me kapot, maar goed: wat doe je ertegen...”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)