Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Virusbelang

Virusbelang

Ons land is verdeeld. Net nu we het niet kunnen gebruiken. We zitten al een jaar in een situatie die de meesten nu meer dan zat zijn. In dat opzicht staan de neuzen allemaal dezelfde kant op. Maar iedereen heeft eigen belangen om zo snel mogelijk van deze toestand af te willen zijn. Wat is jouw virusbelang?

De mensen met een eigen zaak in een sector die al lange tijd op slot zit hebben een financieel belang. Ik geef ze geen ongelijk. Pubers en jongeren hebben een sociaal belang. Je matties zijn zeker meer chill dan je ouders die de hele dag aan je kop zeiken. Mentaal kwetsbare mensen hebben een emotioneel belang. Van de hele dag tegen jezelf praten is nooit iemand beter geworden. Fysiek kwetsbare mensen hebben een levensbelang. Alles beter dan een ic-opname met een ‘tjoep’ in je luchtpijp.

Talkshowhosts hebben een kijkcijferbelang. Dat belang deel ik niet. Ik kijk al maanden niet meer naar Jinek of Op 1. Achtergronden bij het nieuws, daar kun je deze programma’s niet meer op betrappen. Doodmoe word ik van al die meningen. Zelfs van ’s lands knuffeldokter Diederik. Experts van uiteenlopende pluimage delen de tafel met virusvoordringers en medelanders die een boek, film of liedje willen pluggen. Als de crisis voorbij is, ga ik het weer eens proberen.

Politici hebben een maatschappelijk belang. Dat lijkt eenvoudig, maar is het afgelopen jaar in moeilijkheidsgraad gestegen. Daar waar vorig voorjaar angst het leidend principe was voor alle beslissingen, is dat nu van week tot week verschillend. Als de besmettingscijfers dalen, is media-aandacht de beste strategie om Den Haag te bereiken. De aankomende verkiezingen doen daar nog een schepje bovenop.

Maar deze week is er een opleving in de belangenstrijd. Ineens is de polarisatie gematigd. Er wordt zelfs gelachen. Complimentjes rollen links en rechts over de tafel. De selfiesticks zijn uitverkocht bij bol.com. Veel mensen zien het leven zonniger in. De Jonge belooft ons een mooie zomer.  En dat alles dankzij onze nationale helden. De kappers. Hoe complex de Nederlander soms ook lijkt, een ding hebben we met elkaar gemeen. Als je haar maar goed zit.

Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie bij de faculteit psychologie en neurowetenschap en de faculteit Health Medicine and Life sciences

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)